Cum a fost posibil accidentul de telecabină de la Bâlea. Primele concluzii

Data actualizării: Data publicării:
accident telecabina balea (2)

O defecţiune tehnică, dar şi o eroare umană ar fi dus la ciocnirea celor două telecabine de platforma de îmbarcare de la Bâlea. Sunt primele concluzii ale anchetei care încearcă să stabilească cum a fost posibil acest accident. Din cei şase răniţi, unul singur mai este internat în spital.

Poliţiştii au împânzit zona la Bâlea Cascadă pentru a afla cum a fost posibil ca două telecabine să se ciocnească de staţiile de îmbarcare. O primă concluzie...

Constantin Munteanu, inspector-șef ISCIR: „(Rep.: Puteţi să ne spuneţi dacă e vorba de o defecţiune sau o eroare umană?) S-ar putea să fie ceva combinat.”

Reprezentanţii firmei private care administrează telecabina susţin că au toate autorizațiile şi că investesc anual 10.000 de lei pentru lucrări de mentenţă. Dar, spun ei, instalația are peste 40 de ani vechime.

În ultima vreme, problemele tehnice ale acestei instalaţii s-au înmulţit. Iarna trecută, peste 70 de turişti au fost coborâţi de la Bâlea Lac cu elicopterul, după ce telecabina s-a blocat. După alte câteva săptămâni, alţi turişti au rămas blocaţi pe cablu, tot din cauza unei defecţiuni.

Cei care dețin telecabina spun că au cumpărat un sistem nou de automatizare anului trecut. Sistemul ar fi trebuit să reducă automat viteza, în momentul în care telecabinele se apropie de peroane. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar se pare că nici angajații nu au tras frânele manuale, din interiorul celor două telecabine.

Telecabina este deocamdată oprită. La Bâlea Lac nu se poate ajunge nici pe Transfăgărăşan pentru că drumul este închis oficial, nici cu telecabina.

Drumul cu telecabina se va relua după ce firma se va reautoriza.

Până la finalizarea anchetei, autorizația de funcționare a telecabinei a fost suspendată. Anchete paralele în acest caz au fost deschise și de Comisariatul pentru Protecția Consumatorului și de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri