Cum au furat angajaţii statului de la stat în 2012 1,6 miliarde de lei, prejudiciu calculat de Curtea de Conturi

Data publicării:
curte conturi

1,6 miliarde de lei: cu atât a fost prejudiciat statul în 2012 de către propriii angajaţi, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Mai multe instituţii au acordat bonusuri şi prime ilegale de sute de mii de lei, Compania de Drumuri, Secretariatul General al Guvernului şi Consiliul Superior al Magistraturii fiind doar câteva exemple. Şi Ministerul Educaţiei a plătit abonamente de transport de şase ori peste valoarea lor, în timp ce sute de elevi abandonează şcoala în fiecare an pentru că nu pot ajunge la cursuri. Lucrurile nu stau mai bine nici la Ministerul Sănătăţii sau la Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate.


63 de sesizări au depus inspectorii Curţii de Conturi pe masa procurorilor în urma controalelor realizate la 2233 de instituţii publice. Sunt însă doar o parte din cele peste 2500 de nereguli constatate, în urma cărora statula pierdut 1,6 miliarde de lei, cu aproape 37% mai mult decât 2011 (când s-au pierdut 1,17 miliarde de lei).

Recuperarea prejudiciilor calculate de Curtea de Conturi nu este deloc uşoară. Instituţiile învinuite atacă de regulă raportul în instanţă, iar procesele sunt lungi şi complicate. Consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, a descris traseul justiţiei la Digi24: „Numai în urma expertizelor care se fac în cadrul procedurii judiciare, abia atunci se determină prejudiciul real. Acel prejudiciu trebuie recuperat. Bineînţeles că în urma deciziei definitive şi irevocabile a instanţei de judecată sunt determinaţi responsabilii. Este un ciclu destul de lung, de ani de zile, până când eventual se ajunge la recuperarea parţială a unei valori din cifra respectivă, pentru că valorile sunt foarte mari.

Nu există instituţie unde să nu fie probleme. De exemplu, Ministerul Educaţiei a plătit abonamente de transport la suprapreţ, ajungând să cheltuiască 154,3 milioane de lei. Ar fi ieşit de şase ori mai ieftin dacă ar fi cumpărat bilete de la CFR Călători, potrivit raportului Curţii de Conturi, şi asta în condiţiile în care 731 de elevi au abandonat şcoala în 2012 din cauza costurilor prea mari cu transportul.

Nereguli sunt şi la Ministerul Sănătăţii. În primul rând ar fi vorba de înregistrarea eronată în contabilitate a unui număr de 54 de ambulanţe, care fuseseră de fapt transferate către instituţiile subordonate. Valoarea înregistrată dublu s-a ridicat la 18,7 milioane de lei.Şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate figurează în raportul Curţii de Conturi, cu un prejudiciu total de 39 de milioane de lei.

Bani s-au scurs şi de la casele judeţene de sănătate - 13,8 milioane de lei -, iar unul dintre motive este eliberarea de către medici a unor reţete pe numele unor persoane decedate. Pe listă se adaugă eliberarea formularului E112 pentru persoane care nu erau asigurate sau acordarea de reţete compensate 90% pentru pacienţi care nu aveau dreptul la ele.

La gaura din bugetul statului au contribuit şi şefii Companiei de Drumuri – CNADNR care au acordat pe final de an prime şi bonusuri de 217.000 de lei. Nu este singura instituţie care a fost darnică cu angajaţii. Acest lucru s-a constatat şi la Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi la Secretariatul General al Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri