Cum s-a ajuns la expulzarea din România a tunisianului Tarek Belgacem. Motivul pentru care autorităţile i-au respins cererea de azil

Data publicării:
politie FB perchezitii

Mircea Mocanu a declarat că Tarek Belgacem a ajuns ilegal pe teritoriul României şi a depus o solicitare de azil în 2011, când în Africa de Nord era Primăvara Arabă. „Atunci au sosit un număr mare de cetăţeni din Africa de Nord şi au solicitat azil”, a spus el.

Autorităţile române au dat dovadă de vigilenţă şi au identificat persoana şi în urmă procesării cererii de azil. Cererea a fost respinsă motivul probabil fiind că ţara de unde provenea era o ţară sigură şi persoană respectivă nu se afla într-un risc la întoarcerea în Tunisia”, a precizat şeful biroului OIM la Bucureşti.

Citiţi şi

Tunisianul împușcat la Paris fusese expulzat din România în 2011

El a subliniat că această situaţie nu înseamnă neapărat că procedurile sunt mai dure în România faţă de alte ţări: „Procedurile, chiar dacă nu sunt unificate la nivel european, sunt similare, nu sunt mai dure sau nu”.

Autorităţile au identificat persoana respectivă având în vedere că el nu a aterizat din Tunisia direct la Bucureşti. Faptul că a trecut cel puţin prin Ungaria, Bulgaria sau Turcia. Din toate ţările astea, România l-a identificat cu şedere ilegală.

La interviu, pentru că e vorba de verificarea datelor biometrice, de verificare a istoricului persoanei respective şi ulterior decizia se ia în baza analizei persoanei respective, dar şi a ţării.

Informaţiile au fost luate în seamă când a fost identificat pentru a doua oară la un anumit număr de ani, a primit interdicţie în România timp de cinci ani. La întoarcerea în UE, tot ilegal - pentru că mai mult că sigur a intrat ilegal fie prin Spania, Franţa sau Italia -, a fost identificat în baza de date a unora din ţările respective, dacă a solicitat azil. A fost verificat în baza de date care e comună.

Faptul că a solicitat azil nu obligă statul să nu îi permită posibilitatea de a reanaliza solicitarea de azil.

În România, numărul de solicitări nu e aşa mare şi poate fi respectat termenul de 30 de zile. În alte ţări, din cauza verificărilor numeroase, durează mai mult şi în perioada asta persoană respectivă se află într-un centru deschis pe teritoriul respectiv”, a explicat Mircea Mocanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri