Cum se face succesiunea la tronul Casei Regale 

Data publicării:

De asemenea, în anul 2007, Regele Mihai a modificat Statutul Casei Regale și a stabilit noua linie de succesiune. Noile reguli permit moștenirea dinastică pe linie feminină și căsătoriile membrilor familiei regale cu persoane fără sânge albastru, adică confirmă situația din familia Regelui Mihai. Niciuna dintre fiicele Regelui Mihai nu s-a căsătorit cu o persoană de rang înalt.

Întrucât Principesa Margareta este prima fiică a Regelui aceasta a devenit în mod oficial moștenitoarea tronului.

Potrivit termenilor dinastici, în prezent Margareta rămâne Principesă, Custode al Coroanei și Șeful femeie al Casei Regale, iar soțul ei devine Principe Consort Radu. Se folosește această titulatură deoarece articolul 1 din Constituție stipulează că România este republică și nu monarhie.  

Principesa Margareta s-a născut, în exil, la Lausanne, în Elvetia, pe 26 martie 1949. Este Principesa moștenitoare a României, prima fiică a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai României. După o viaţă în exil, Principesa Margareta a păşit pentru prima oară pe pământ românesc în ianuarie 1990, imediat după căderea dictaturii.

Citiți și: 

PORTRET | Regele Mihai: de la viața în exil la discursul istoric în Parlament
Revenirea în țară a Regelui Mihai: întâi gonit, apoi primit cu brațele deschise de autorități
GALERIE FOTO | Regele Mihai, din tinerețe la cele mai recente imagini publicate de Casa Regală
PORTRET | Principesa Margareta, succesoarea Regelui Mihai

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri