Cum se votează prin corespondenţă

Data publicării:
vot corespondenta

Toma Petcu, reporter Digi24: „Dacă v-aţi hotărât pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în primul rând trebuie să vă înregistraţi în Registrul Electoral. Practic trebuie să completaţi o cerere de înscriere ca aceasta pe care o am şi eu în care trebuie să treceţi numele şi prenumele dumneavostră, codul numeric personal, mailul, este opţional, dacă doriţi să faceţi acest lucru şi să bifaţi opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Această cerere de înscriere va trebui să o transmiteţi prin Poştă sau să mergeţi personal să o depuneţi la misiunea diplomatică a României din ţara în care vă aflaţi sau la Consulat. Va trebui să mai anexaţi şi copie după paşaport, copie după cartea de identitate şi copie după documentul care atestă dreptul dumneavostră de şedere în ţara respectivă" 

„Unii consideră că toată această procedură privind depunerea documentelor este destul de greoaie. Tocmai de aceea se discută în aceste zile ca ea să fie simplificată şi toate aceste documente să poată fi depuse şi online.Veţi primi de la autorităţile române un plic mare care se numeşte plicul exterior, un plic ceva mai mic este plicul interior, buletinul de vot, evident, şi certificatul de alegător. Este acel document care dovedeşte că dumneavostră sunteţi cel care votaţi prin corespondenţă”, arată reporterul Digi24.

„Procesul efectiv de votare este unul relativ simplu. Veţi primi şi un autocolant pe care va scrie VOTAT, autocolant pe care îl veţi lipi pe buletinul de vot, evident, în dreptul partidului pe care doriţi să îl votaţi. Apoi buletinul de vot îl veţi introduce în plicul cel mic, plicul interior, pe care îl sigilaţi şi împreună cu certificatul de alegător îl veţi introduce în plicul mare, în plicul exterior. La rândul lui îl sigilaţi şi apoi îl veţi putea transmite la Biroul Electoral. Şi nu uitaţi, foarte important dacă locuiţi într-o comunitate de români la o distanţă destul de mare de ambasadă sau consulat, locul în care se organizează secţiile de votare, puteţi face o solicitare scrisă alături de ceilaţi membrii ai comunităţii să vi se organizeze o secţie de votare în oraşul în care locuiţi. Dacă strângeţi 100 de astfel de solicitări, autorităţile române sunt obligate să organizeze acestă secţie de votare”,conchide Toma Petcu, reporter Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri