Curtea de Conturi: Bani pentru biserici și primării, risipa din Fondul de rezervă al Guvernului

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 2 -1

Fondul de rezervă al Guvernului s-a dovedit a fi un adevărat sac fără fund pentru autorităţi în 2014. 2,3 miliarde de lei a cheltuit Executivul condus de premierul Victor Ponta într-un an electoral.

„Bugetul inițial al Fondului de rezervă al Guvernului în 2014 a fost de 161 de milioane de lei. Premierul Victor Ponta a decis să-l majoreze de 14 ori în același an până la 2,3 miliarde de lei. Spre comparație, este același buget pe care l-a avut Ministerul Justiției”, relatează Sergiu Voicu, reporter Digi24.

Mai mult, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că banii nu au fost utilizaţi pentru situaţii imprevizibile.

Experții Curții de Conturi spun că mare parte din cheltuieli nu a respectat condițiile pentru a fi incluse la categoria neprevăzute sau urgente, așa cum stipulează legea de alocare a banilor din Fondul de rezervă.

Cea mai mare parte din bugetul fondului de rezervă a ajuns la primării, prin intemediul unor hotărâri de guvern, potrivit raportului Consiliului Fiscal. Adică 37% în 2014, faţă de doar 14%, cu un an înainte. Un alt beneficiar important a fost în urmă cu doi ani Ministerul Dezvoltării, urmat de Ministerul Apărării şi de Secretariatul General al Guvernului. În aceea perioadă, Guvernul nu a răspuns niciunei solicitări adresate de Digi24 despre modul de alocare a banilor şi destinaţia lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri