Curtea de Conturi: Prejudicii estimate la două miliarde de euro în 2014

Data publicării:
BANI EURO - BACKGROUND


Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României: „Valorificarea (prejudiciilor, n.r.) devine însă dificilă atunci când avem de-a face cu elemente infracţionale, iar dosarele se trimit la Parchet. Ca să aveţi o imagine, la ora actuală avem peste 500 de dosare trimise la parchet, pentru cercetare penală, numai anul acesta, în 2015, sunt vreo 120, valoarea lor este în jur de două miliarde de euro, prejudicii găsite în aceste acte normative. Dar este deja problema Justiţiei, urmărim, avem dialog permanent cu DNA, Min Public, pe această temă”.

Potrivit legii, aceste sesizări se constituie în dosare penale la nivelul parchetelor care sunt sesizate, dar nu este obligatoriu ca toate aceste sisizări transmise de inspectorii Curţii de Conturi către Parchetul Gnerela, DNA sau alte structuri să se transforme automat în inculpări şi trimiteri în judecată.

Orice astfel de sesizare de la Curtea de Conturi este doar un mijloc de constituire a unui dosar penal, dar nu e considerat probă, pentru că procurorii trebuie să verifice sesizarea şi doar dacă sunt suspiciuni de săvârşire a unor fapte penale şi pot fi identificaţi autorii se ajunge la inculpare.

Au fost cazuri în care sesizări de la Curtea de Conturi au fost clasate, fapt recunoscut şi de preşedintele instituţiei, Nicolae Văcăroiu.

Acesta a subliniat că inspectorii din subordinea sa fac toate demersurile necesare pentru a recupera sumele constatate drept prejudiciu.

Nicolae Văcăroiu spunea în faţa parlamentarilor din comisia de buget că anul acesta s-au recuperat 100 de milioane de euro numai în urma verificărilor, fără a se ajunge la anchete penale.

Inspectorii Curţii de Conturi au găsit nereguli şi la primăriile din ţară

30 de milioane de euro au aruncat autorităţile locale, în 2014, pe studii de fezabilitate prost întocmite, pentru diferite investiţii. Au fost şi cazuri în care edilii au depus mai multe studii de fezabilitate, în speranţa că măcar un proiect va fi finanţat.


Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi: „Circa 30 de milioane de euro, echivalent, pentru anul 2014. Încercarea primarilor de a avea pe masă cât mai multe proiecte şi să încerce să le depună pe toate, mai ales pe fonduri nerambursabile, pentru a obţine punctajul necesar şi aprobarea la finanţare. Multe dintre ele, din aceste studii de fezabilitate au fost de proastă calitate, unele nici nu au ajuns să meargă la aprobare. Altele care s-au dus au luat punctaje vai de mama lor şi bineînţeles că au fost respinse. Cu banii ăştia, totuşi, 30 de milioane, poţi să faci multe lucruri, mai ales că în zona rurală ştiţi cum stăm în ce priveşte iluminatul public, confortul stradal, circulaţia”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri