DÂMBOVIȚA. 800 de familii au alimentarea cu apă afectată, în urma unei alunecări de teren

Data publicării:
stanca pravalita 1

ACTUALIZARE 15:00 Prefectul județului Dâmbovița, Ioan Marinescu, a declarat la Digi24 că drumul județean DJ714A este blocat integral, dar drumul nu face legătura între două localități. Iese din Moroieni și duce spre munte și este folosit de exploatarea de piatră. Are 60 la sută din acostament distrus, pentru că s-a prăbușit un întreg versant. Tocmai de aceea, trebuie făcută o evaluare, pentru că e posibil să mai fie și alte prăbușiri. Până nu este asigurat versantul, nu se poate trece la degajarea drumului.

„Am blocat drumul. Acum am avut comitet pentru situaţii de urgenţă, am blocat drumul. Carpatcement aduce mâine specialişti, ei au oameni care lucrează în astfel de condiţii, să vizualizăm întreaga zonă, pentru că s-ar putea să fie alunecări în zone limitrofe. Până nu punem versantul în siguranţă nu intră nimeni să lucreze pentru a se degaja drumul”, a spus Ioan Marinescu.

În ceea ce privește conducta de apă, ea este avariată, dar alimentarea gospodăriilor nu este oprită total, ci doar se face la presiune mai scăzută. „Unde nu va ajunge apa la oameni conform normativelor, o să luăm măsuri cu mijloace de transport”, a spus prefectul.

De fapt, evenimentul a afectat trei conducte din zonă - vechea conductă de apă a companiei Târgoviște a fost ruptă; a fost afectată și o conductă nouă, realizată din fonduri eurppene și care era în procedură de recepție și mai este o conductă a societății comerciale „Șapte izvoare”.


La prefectură a fost convocat comitetul pentru situaţii de urgenţă. Există pericolul ca şi alte pietre să cadă de pe versanţi.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a declarat la Digi24 că autoritățile locale - prefect, reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, ai companiei de apă - sunt în curs de evaluare a situației, iar drumul județean, care este folosit cu precădere de lucrătorii de la cariera de piatră, va fi degajat probabil în zilele următoare. 

În cazul în care se va dovedi că este nevoie de consolidarea versanților, autoritățile locale vor cere sprijin financiar de la Guvern, din fondul de urgență. Utilajele sunt pregătite să intervină, a asigurat Adrian Țuțuianu.

Prioritară este și refacerea conductei de apă, iar până atunci oamenii vor fi aprovizionați de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și de compania de apă, cu ajutorul cisternelor.

Este nevoie, însă, și de refacerea drumului folosit de compania Carpat Ciment pentru transporturile către fabrica de la Fieni, pentru că altfel, activitatea fabricii riscă să fie întreruptă și ar afecta mulți oameni, a subliniat Adrian Țuțuianu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri