De azi, românii pot opta pentru buletine şi cărţi de identitate cu cip. Documentele biometrice, „imposibil de falsificat”

Data publicării:
butelin

De marţi, 1 aprilie, românii pot alege între buletinele clasice şi cele biometrice. Noul document conţine, pe lângă numele şi prenumele posesorului, imaginea şi amprentele posesorului. Buletinele biometrice mai conţin informaţii de pe cardul de sănătate, plus date legate de starea de sănătate a posesorului. Autorităţile spun că noile documente vor fi imposibil de falsificat.


Pe cartea de identitate apar ca şi până acum datele clasice: numele şi prenumele, sexul, cetăţenia, data și locul naşterii, semnătura, fotografia, Codul Numeric Personal şi adresa. Ele sunt însă prevăzute cu cipuri pe care sunt stocate mai multe informaţii - de la numele părinţilor, până la imagine facială şi amprentele a două degete.

Codul unic de identificare în sistemul de asigurări de sănătate şi numărul cardului de asigurat sunt şi ele incluse.

De asemenea, buletinele electronice cuprind detalii în legătură cu starea de sănătate, inclusiv diagnosticele medicale cu risc mare, grupa sanguină şi RH-ul, plus acceptul pentru prelevarea de organe după deces.

Prin elementele de securizare, autorităţile spun că noile buletine vor fi imposibil de falsificat. Pentru că acest tip de document a stârnit nemulţumiri, inclusiv în rândul preoţilor, autorităţile vor emite şi cărţi de identitate clasice, fără cip, pentru cei care nu doresc să aibă carte de identitate biometrică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri