De ce nu este folosită Clinica de Arşi de la Floreasca, deşi e gata de cinci ani şi are dotări de ultimă generaţie 

Data publicării:
clinica floreasca

Clinica de Arşi a Spitalului Floreasca are doar cinci paturi, insuficiente pentru cele 14 persoane internate în Spitalul de Urgenţă cu arsuri grave.

Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Arşi din Spitalul Floreasca: „Am considerat necesar să grupăm toţi pacienţii într-o singură locaţie. În acest scop, serviciul de terapie intensivă le-a dedicat numărul corespunzător de paturi, pentru a aduna toţi bolnavii arşi într-un singur sector, pentru a putea fi monitorizaţi în comun şi pentru a utiliza resursa umană cu maximă eficienţă. Ar fi evident ilogic să utilizăm resursa umană, să o alergăm între două etaje având cinci pacienţi într-un loc şi nouă pacienţi într-un alt loc (...) Din motive de utilizare in condiţii de eficienţă maximă a resurselor noastre umane, am dedicat o parte din spaţiul unităţii de TI din spitalul de urgenţă îngrijirii în primele etape a acestor bolnavi grav arşi. În momentul în care vom putea disocia cazurile efectiv grave de cele care au o traiectorie evolutivă medie vom putea instala 4-5 pacienţi gravi în acest spaţiu.

Cele cinci paturi nu puteau face faţă internării celor 14 pacienţi decât dacă îi puneam câte 3 în pat”.

Nu este însă singura problemă. Unitatea de Arşi nu are nici acum personalul necesar, la şapte luni de la dotarea cu aparatura de ultimă generaţie.

Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Arşi din Spitalul Floreasca: „În momentul în care resursa umană va fi integral angajată, şi săptămâna viitoare vom avea, iar, un concurs pentru ocuparea posturilor rămase vacante pentru asistente după ce şi-au dat în lanţ demisia din motive de remuneraţie modestă, sperăm să putem să folosim şi acele paturi din plin”.

Până acum, clinica nu a funcţionat deloc, deşi clădirea a fost gata acum cinci ani, în 2010. Aparatura a venit însă abia în aprilie. Lucrările şi echipamentele au costat, în total, peste 8,5 milioane de euro. Ministrul Sănătăţii are ezitări când vine vorba de explicaţii.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii - preluare Europa FM: „Într-adevăr s-a inaugurat această unitate care este în stare de a fi funcţională. Săptămâna trecută a avut o problemă tehnică pe partea de instalaţie de aer, problemă care e în curs de remediere. Ori e funcţională, ori nu e funcţională în momentul acesta? Păi... Aşa... Acele echipamente nu sunt funcţionale decât atunci când sunt pacienţi care au această patologie. Dar ea a funcţionat după inaugurare, domnule ministru? Păi... bănuiesc că a funcţionat după inaugurare”.

Spitalul Floreasca a publicat pe site un anunţ de angajare pentru Unitatea modernă de arşi chiar vineri, cu câteva ore înainte să aibă loc tragedia din clubul Colectiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri