De ce nu mai atrage stațiunea Băile Herculane turiști

Data publicării:
baile herculane

Din sanatoriile care, cândva, gemeau de turişti, au mai rămas doar pereţii scorojiţi. Izvoare termale de care nimeni nu mai ştie continuă să curgă pe sub ruine şi moloz.

Totul se trage de la privatizarea stațiunii din 2008, când Băile Herculane au fost câştigate de Argirom Internaţional SA, condusă de Iosif Armaş. Om de afaceri și fost deputat PSD.

Nu a făcut decât să fure banii staţiunii acest Argirom”, a spus fostul director al SC Hercules SA, Ilie Cristescu.

Instituţia care ar fi trebuit să urmărească privatizarea era Ministerul Turismului. Nu a făcut-o niciodată.

„La mine cu o mână de oameni, cu 4-5 oameni, puteam să urmăresc programe de postprivatizare? Nu!”, a reclamat fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon.

Pentru jaful de la Băile Herculane, singurii care plătesc, într-un fel sau altul, sunt, deocamdată, Iosif Armaş împreună cu câţiva dintre foştii directori ai societăţii Hercules. Cei care i-au oferit pe tavă staţiunea şi i-au permis să-i risipească patrimoniul timp de 15 ani nu-şi asumă în niciun fel răspunderea pentru ceea ce au devenit Băile Herculane astăzi: bogate în adâncuri, sărace la suprafaţă.

Citiți toată povestea falimentării stațiunii aici: ROMÂNIA FURATĂ | Apele termale de la Herculane se risipesc în Cerna. Izvoarele curg printre ruine şi moloz

Istoricul stațiunii Băile Herculane

Staţiunea Băile Herculane s-a născut din întâmplare, acum 2000 de ani. O cohortă romană păştea caii pe Valea Cernei de astăzi, după o luptă cu dacii. Caii răniţi descoperă un izvor în care se scaldă. În câteva zile, rănile animalelor s-au vindecat.

Romanii s-au îmbăiat şi ei, iar izvorul i-a scăpat de râie. Observă că izvoarele cu sulf şi sare lecuiesc oase, ochi, piele, stomac, organe interne, răni şi friguri. Aşa apare Ad Aquas Herculi Sacras, adică La apele sfinte ale lui Hercule, prima staţiune termală din Dacia.

Sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar, Băile Herculane ajung locul favorit al împăraţilor şi al aristocraţiei imperiale. O caută şi fiindcă află de la cercetătorii austrieci că în acest loc te vindeci nu doar cu apă, ci şi cu aer.

În secolul al XIX-lea, grănicerii austrieci au reconstruit Herculane din temelii. Staţiunea capătă hoteluri luxoase şi băi termale ultra-moderne, vile, restaurante, cafenele şi un Cazinou. În inima orăşelului sunt Băile Imperiale Austriece.

Băile Imperiale au peste 20 de cabine balneare, ornamente de artă, statui, pavilioane şi un portic monumental.

În secolul al XIX-lea, Băile Herculane primesc doar turişti cu sânge albastru: prinţii şi împăraţii Austro-Ungariei şi aristocraţia imperială. Devin locul preferat de vacanţă al Împăratului Franz Iosef și al împărătesei Elisabeta, cunoscută şi sub numele de Sissi.

Franz Iosef în 1865 a zis că Băile Herculane e una din cele mai frumoase staţiuni din Europa. Împărăteasa Elisabeta s-a îndrăgostit de Herculane. Într-o zi a descoperit un loc de belvedere spre Băi şi a exclamat:Ce frumos este, ce mult aş vrea să mănânc aicea! A doua zi a avut o surpriză. Foişorul a fost construit de grănicerii din zonă în 24 de ore. Doar pentru ca împărăteasa să meargă la cafea acolo. Asta a fost crema Europei la momentul ăla, a fost perla turismului balnear din acea perioadă”, a povestit ghidul turistic Ilie Rădoi.

În comunism, Herculane intră în epoca turismului de masă. În terme se scaldă oamenii muncii, veniţi la băi cu bilete de odihnă şi tratament. Băile Herculane aparţineau de Întreprinderea Balneară de Turism Herculane.

În anii 70 şi 80, Întreprinderea se extinde cu noi restaurante şi complexuri hoteliere: Afrodita, Diana, Hercules, Roman, Minerva şi Grota Haiducilor.

În 1990, Întreprinderea Balneară Herculane este stăpână pe un patrimoniu de aproape 50 de clădiri din staţiune. În 1991, Întreprinderea se transformă în societatea comercială cu capital de stat - Hercules SA, care, timp de zece ani, continuă să aibă profit şi turişti.

Cu toate acestea, în anii 2000, statul român îi decide privatizarea.

Citiți și: Staţiune celebră pentru izvoarele termale, abandonată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri