De ce Tudor Chirilă și alții au refuzat invitația lui Klaus Iohannis

Data publicării:
tudor chirila

Consultările de la Cotroceni sunt inutile. (...) Oamenii din stradă v-au votat președinte și ei nu simt că de când ați fost învestit le-ați reprezentat interesele. Dacă doreați o consultare reală cu strada ar fi trebuit să începeți prin a da un semnal că sunteți la curent cu revendicările ei", scrie Tudor Chirilă pe Facebook.

Mereu cu portavocea în mână, Claudiu Crăciun a preferat pasul înapoi. „Instituţia prezidenţială nu înţelege şi/sau nu respectă protestele ca formă de acţiune civică. (...) invitaţia se face în contextul numirii unui premier şi nu pentru o discuţie despre cauzele şi consecinţele tragediei de la Colectiv sau dezbaterea unui proiect de ţară. Este o combinaţie de gală de PR şi casting politic", îşi motivează decizia lectorul universitar.

Printre cei care i-au spus „Nu” lui Klaus Iohannis s-a numărat şi un conferenţiar de la Universitatea Bucureşti.

E o strategie menită să decredibilizeze mişcarea respectivă, pentru a începe un atac concertat la adresa acelor persoane asumate ca fiind liderii unor mișcări. Poate că nu încearcă asumat, explicit, direct, dar are ca efect vulnerabilizarea a ceea ce se întâmplă în piaţă. Se protestează la Cluj, Timişoara. Acei oameni nu sunt societate civilă?” a spus, la Digi24, Oana Băluță, conferențiar la Universitatea București.

Critici grele au venit și din partea unei organizaţii neguvernamentale invitate la discuţiile de la Cotroceni.

Domnule Președinte Klaus Iohannis, sunteți într-o eroare profundă. (…) Nu înțelegeți semnificația termenului de societate civilă. Ea reprezintă tot ceea ce nu este înregimentat în instituțiile publice (…) Nu există termenul reprezentativitate pentru că este incompatibil cu libertatea de asociere (…) Dacă scopul invitației dumneavoastră este acela de a afla doleanțele cetățenilor, atunci trebuie să vă deplasați în stradă", spune Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri