De la 1 februarie 2014, prostituţia nu se mai pedepseşte cu închisoarea, ci cu amendă. Sunt pasibili de detenţie doar proxeneţii şi traficanţii de carne vie

Data publicării:
prostitutie

Prostituţia nu va mai fi incriminată în noul Cod Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie 2014. Practicarea celei mai vechi meserii din lume nu va mai fi pedepsită aşadar cu închisoarea, ci doar cu o amendă. Doar proxenetismul şi traficul de persoane în scopul exploatării sexuale vor fi considerate infracţiuni pedepsite cu închisoarea.

Legea actuală prevede pedepse cu închisoarea pentru prostituţie, însă infracţiunea este greu de probat. Potrivit Codului Penal în vigoare, se face vinovată de această faptă persoana care îşi câştigă existenţa practicând raporturi sexuale cu diferite persoane:

Prostituţia în actualul Cod Penal, Art. 328:

Fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Pentru a dovedi că o persoană practică cea mai veche meserie din lume, poliţiştii trebuie să o prindă în flagrant şi apoi să demonstreze că aceasta îşi duce traiul doar din banii câştigaţi în acest mod. Aşa că, de obicei, prostituatele scapă doar cu amenzi cuprinse între 500 şi 1500 de lei, de cele mai multe ori rămase neplătite.

La Iaşi există 12 dosare penale întocmite pentru practicarea prostituţiei. Pentru cei care nu achită amenda pentru prostituţie, alternativa este munca în folosul comunităţii. Soluţia este la fel de neviabilă ca şi amenda, explică viceprimarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica: „Există o Direcţie de Asistenţă Comunitară care îi dirijează pe toţi cei care trebuie să presteze în folosul comunităţii, dar se pare că nu prea am avut noi ocazia să avem oameni care prestează în folosul comunităţii, pentru că nu se dau foarte uşor la muncă.

De la 1 februarie 2014, în noul Cod Penal vor fi incriminate doar proxenetismul şi traficul de persoane în scopul exploatării sexuale

Potrivit Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în primele şase luni ale acestui an au fost identificate 222 de femei care au fost exploatate sexual, dintre care 130 erau minore.

Un avocat consultat de Digi24 arată de ce este important accentul pus pe proxenetism: „Viitorul cod nu face decât să legifereze o stare de fapt deja existentă. Ceea ce este important de pedepsit este proxenetismul, proxenetism care se regăseşte şi în viitorul Cod Penal şi care reprezintă o faptă gravă. Prostituţia rămâne în continuare contravenţie, cum se întâmplă şi astăzi”, explică Mircea Ursuţa.

Prostituţia este legalizată în ţări precum Germania, Olanda, Austria, Elveţia, Ungaria, Grecia sau Turcia.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri