Defrişările din ultimul an au distrus unul dintre cele mai frumoase trasee

Data actualizării: Data publicării:
defrisare 2

Vrem să invităm turiştii în munţii României, dar multe trasee montane sunt impracticabile. Un bărbat pasionat de drumeţii a trimis o sesizare către mai multe instituţii ale statului, pentru că traseul de pe Valea Moașei, judeţul Sibiu, nu poate fi folosit. Pădurile de pe versanţi au dispărut din cauza exploatărilor, iar resturile de lemne sunt peste tot. Ele pun în pericol vieţile turiştilor şi au umplut şi albia râului care trece prin zonă. Vorbim despre al treilea cel mai înalt punct din România, vârful Suru, care, teoretic, este o atracţie a ţării.

Din cauza exploatării forestiere, zona Valea Moaşei, din judeţul Sibiu, arată dezolant. Pădurile de pe versanţi au fost puse la pământ de drujbele angajaţilor de la o firmă privată care are autorizaţie de la Direcţia Silvică.

Viorel Savu, un turist îndrăgostit de acest traseu montan care duce spre Vârful Suru a fost cel care a făcut o sesizare către mai multe instituţii ale statului: „Nu mă așteptam să găsesc o albie a unui râu de munte, folosită pe post de drum forestier sau de exploatare lemnoasă”.

Anul trecut, acesta era traseul care ducea spre cabana Suru – unde se mai văd încă marcajele turistice. Poteca a fost, însă, distrusă de exploatația forestieră. Se văd copaci care stau să cadă și pot foarte ușor să-i accidenteze pe turiști.

În mai multe locuri, buştenii au ajuns în albia râului şi au format baraje artificiale care blochează cursului apei.

Localnic: „Nu știu când va veni o viitură ce se va întâmpla cu lemnele ălea, ajung pe aici, pe la poduri, pe la ăstea. O să rupă tot”.

Modul în care au fost tăiaţi copacii dăunează grav naturii, spun inspectorii de mediu.

Ciprian Simulescu, inspector-şef al Gărzii de Mediu Sibiu: „Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 68.000 de lei, fiind disupsă totodată și măsura de sistare a activității.”

Firma este din judeţul Sibiu şi reprezentanţii ei nu au fost de găsit pentru a oferi explicaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri