Deputații, încurcați de votul electronic

Data publicării:
sistem de vot electronic deputati

Noul sistem de vot din Camera Deputaţilor are sonorizare, comunicaţii audio, video şi de date, iar votul se face prin intermediul unui ecran touch-screen. Tocmai această tehnologie le-a dat bătăi de cap aleşilor.

„Să înceapă votul. Nu merge! Calm, nu vă agitaţi!”, a spus la începutul procedurii de vot Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Deputaţii nu s-au lăsat, însă, cu una cu două. Au încercat încă o dată. Şi au eşuat din nou! Şeful deputaţilor a găsit imediat şi vinovaţii: funcţionarii parlamentari: „Stafful tehnic e emoționat pentru că a crescut salariul cu 35% și nu găsește conexiunea între imprimantă și calculator. O creştere de 35% e emoţionantă şi pentru domniile lor. Unii dintre ei depăşesc salariul dumneavoastră”, a spus Valeriu Zgonea.

Unii dintre deputaţii care au înţeles cum funcţionează sistemul au venit în ajutorul colegilor săi.

„Touchscreenul pe care-l avem reacționeaza mai greu și trebuie apăsat până apare chenarul galben de jur împrejur, altfel votul nu e luat. Touchscreenul are o folie. Îndepărtați-o ca să fie contactul mai sensibil”, a explicat Varujan Pambuccian.

După mai multe încercări nereuşite de a vota proiectele legislative, deputaţii s-au lăsat păgubaşi şi au apelat la metoda clasică.

Valeriu Zgonea: „Vă propun să votăm cu mâna ridicată. Cine este pentru? Rog secretarii să numere. Deputații cu mâinile pe sus!”

Nu a fost singura problemă pe care deputaţii au întâmpinat-o. Noul sistem le permite acestora să ia cuvântul în plen fără să mai ridice mâna, aşa cum făceau până acum. E suficient să apese un buton de pe consolă. Dar şi această procedură s-a dovedit a fi anevoiasă.

Valeriu Zgonea: „Domnul Stănescu, vă rog să opriți cartela până vă obișnuiți, ați apăsat pe buton și cereți cuvântul, domnul Stănescu. Domnul Mate, ați apăsat pe microfon, doriți să luați cuvântul? Nu. La mine apăreți că vreți să luați cuvântul”.

Noul sistem de vot electronic din Camera Deputaţilor a costat aproape două milioane de lei. Nu este singurul sistem performant de care dispun aleșii. Aceştia îşi înregistrează electronic şi prezenţa la serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri