Deși pot concesiona pământ tinerilor pentru o locuință, foarte puține primării fac acest lucru

Data publicării:
teren

Nicoleta are 38 de ani. Locuiește în Chitila și în urmă cu nouă ani a început să își construiască o casă. Ar mai fi câte ceva de făcut, dar oricum, din 2010 s-a mutat în noua locuință. „Cred că nu aveam posibilitatea de a achiziționa un teren și să ridicăm și o casă. În 2007 ne-am apucat și cred că în același an au venit cu canalizarea, curentul și apoi gazul”, povestește ea.

Pământul l-a primit gratuit de la primărie, în concesiune pe 90 de ani și dacă l-ar fi cumpărat la prețul de azi, costurile ar fi crescut cu vreo 30.000 de euro. În Chitila sunt aproape 500 de familii care s-au încadrat în acest program. Pe scurt, e vorba o lege din 2003 care permite oricărei primării să ajute tinerii să își construiască o casă.

„Locul acesta era un câmp deschis. Un islaz pentru cei din comună. A fost comună și acum a devenit oraș”, mai spune Nicoleta.

Până acum, primăria a concesionat cu titlu gratuit parcele de 300 de metri pătrați, însă solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, trebuie să aibă cel mult 35 de ani, să nu fi avut niciodată casă sau vreun teren pe numele lor și trebuie să aibă buletin de Chitila de cel puțin zece ani.

La Chitila s-a decis că prioritate au cei cu studii superioare și cei care și-au întemeiat o familie. Dar a mai contat și altceva, spun arhitecții.

„Dacă primăria nu ar fi avut resursele să echipeze cu rețele și cu drumuri, aceste cartiere ar fi fost un eșec”, precizează Constantin Enache, arhitect urbanist.

Utilitățile au costat ceva mai mult de șapte milioane de lei, dar 60% din această sumă au reprezentat-o fondurile europene. Însă primele terenuri au fost date în concesiune acum zece ani și întâmplător sau nu, populația orașului a crescut de atunci cu aproape 3.000 de locuitori.

Desigur, terenul gratuit oferit de primărie nu explică în totalitate fenomenul, dar în mod cert 500 de familii au rămas în Chitila datorită acestui program.

Interesant este și faptul că numărul copiilor din localitate a crescut destul de mult, în condițiile în care la nivel național, natalitatea tot scade. De altfel, în toamnă ar urma să fie gată încă o grădiniță, construită special pentru a deservi cartierul tinerilor.

Cu sau fără legătură cu faptul că în localitate există forță de muncă tânără, în Chitila ultimului deceniu au ajuns și câteva companii. Nu vorbim de multinaționale, dar împreună au creat câteva sute de locuri de muncă, iar primăria încasează jumătate din impozitele pe salarii.

Deși pot să concesioneze pământ tinerilor care vor să își construiască o locuință de aproape zece ani, foarte puține primării fac acest lucru. Se pot număra pe degete și cele mai multe se află în vestul țării, lângă orașe ca Timișoara sau Cluj-Napoca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri