Despăgubiri pentru victimele accidentelor. Cât valorează o mână sau un picior pentru justiția din România

Data publicării:
parbriz handicap

Judecătorii nu au vrut să ştie cum s-a schimbat viaţa fetei care la 17 ani şi-a pierdut mâna dreaptă. Au redus acum doi ani la o cincime suma pe care o cerea firmei de stat drept despăgubire, pe motiv că un milion de euro este prea mult, de vreme ce a rămas doar fără un braţ, nu şi fără picioare.

Deşi pierderea menţionată are natura unei infirmităţi cu caracter permanent, nu poate fi negat faptul că aceasta nu limitează posibilitatea de deplasare autonomă a reclamantei”, se arăta în motivarea Curții de Apel Bucureşti. Avocaţii tinerei au contestat decizia şi, la opt ani după accident, Compania de Drumuri Naţionale trebuie să plătească un milion de euro.

„Ţi-ai da braţul drept pentru un milion de euro? Cred că răspunsul este nu. Este evident că va trăi cu această traumă, îşi va duce crucea pentru tot restul vieţii”, spune avocatul Viorel Pîslaru.

Banii nu îi vor schimba viaţa, dar cel puţin îi vor aduce familia aproape. Mama Georgianei Ghegeliu plecase la muncă în Spania, ca să îşi poată ajuta fiica. Acum se poate întoarce acasă.

Prin ani de procese şi umilinţe au trecut şi doi soţi din Iaşi. Acum 12 ani, femeii i-a fost amputat un picior, iar bărbatul a rămas fără ambele membre, în urma unui accident care a avut loc pe Valea Oltului. Circulaţia era dirijată atunci de angajaţii de la drumuri naţioanale.

Angajații de la Drumuri Naționale, care lucrau atunci la consolidarea versantului, au luat o pauză și le-au permis mașinilor să treacă. În acel moment, însă, o stâncă s-a desprins și a căzut peste mașina în care se aflau soții Nicu și nepoțica lor de 4 ani.

„Au fost multe nereguli pe care voiau să ni le bage în spinare. Au întocmit un proces verbal ca să-mi facă mie proces că am accidentat-o pe nevasta mea din culpă”, povestește Ion Nicu.

În cele din urmă, au obţinut 60.000 de lei, bani care s-au dus imediat pe proteze şi medicamente.

Noi am cerut atunci 10 miliarde dar nu ne-au dat, ne-au dat șase. Toată lumea zicea: ee, aveți bani și eu ziceam: vă dau banii, dați picioarele, nu îmi mai trebuie nimic”, spune Ioana Nicu.

Acum nu mai au niciun leu din despăgubirile pe care le-au primit atunci. Însă soţii Nicu trebuie să meargă o dată la patru ani la medic pentru a reface protezele. Şi trebuie să plătească 20.000 de lei de fiecare dată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri