Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat

Data publicării:
complex energetic hunedoara digi

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în 2012 şi în trei ani a acumulat datorii de 202 milioane de euro și pierderi de 225 milioane de euro.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, că astăzi - raportat la legile insolvenţei - Hunedoara este în faliment, nu în insolvenţă”, spune Remus Borza.

Complexul Energetic de la Deva produce cel mai scump curent din România. Pentru fiecare megawatt vândut cu 36 de euro consumă între 68 şi 86 de euro.

Producătorul de electricitate mai are o problemă. Nu şi-a respectat angajamentele de mediu. Până pe 30 aprilie, Guvernul trebuia sa vireze complexului 10 milioane de euro pentru cumpărarea certificatelor de carbon, pentru a putea continua activitatea. Executivul nu a emis hotărârea la timp, aşa că amenda e iminentă.

„Pentru că s-a depăşit acest termen, aceşti producători sunt pasibili de o amendă de 120 milioane euro. Practic, un certificat care se cumpără de pe piaţa liberă cu 7,1 - 7,3 euro acum va fi cumpărat cu 100 de euro”, a spus deputatul Bogdan Țîmpău.

Ministrul Energiei, Adrei Gerea, spune că a găsit o soluție.

„Imediat după depăşirea termenului limită, ne-a dat seama că nu ne încadrăm, am contactat Comisia Europeană, să explicăm de ce s-a întârziat. Nu este vina companiei. Este vina statului şi să putem să fim iertaţi”, a spus ministrul.

Oficialii de la Bruxelles n-au confirmat iertarea de datorie. Între timp, ministerul Energiei pregăteşte restructurarea companiei enegetice Hunedoara, care ar putea fi închisă, definitiv, până la sfârşitul acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri