Două din trei școli nu au autorizație ISU

Data publicării:
elevi clasa scoala

În judeţul Constanţa una din trei şcoli nu are autorizaţie de la ISU. Multe dintre ele nici nu au nevoie pentru că au fost ridicate înainte de 1992, iar legea actuală nu le include. Potrivit normelor, doar clădirile construite înainte de anii 90 care au fost reabilitate sau care şi-au schimbat destinaţia au nevoie de certificat de la pompier. Unul dintre cele mai bune licee din ţară, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” intră în categoria clădirilor care nu au nevoie de avize. Cu toate acestea, conducerea vrea să monteze o instalaţie de paratrăsnet.

Ne-am impus-o ca o obligaţie pe care trebuie să o realizăm”, spune Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”.

Şcoala „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Conducerea a încercat să obţină acest act, dar pompierii le-au spus că nu există un temei legal în baza căruia să elibereze autorizaţia.

Ne spune: La verificarea în teren efectuată în data de 23.04.2009 s-a constatat că obiectivul dumneavoastră nu se încadrează în prevederile articolului 30 (1) din legea nr. 307/ 12.07.2006 privind aprobarea împotriva incendiilor”, explică Flavia Iacoviţă, directorul şcolii.

Aceleaşi probleme sunt şi în Alba Iulia. Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, în care învaţă aproximativ 800 de elevi, a fost construit în anul 1919 şi nu a suferit modificări de a lungul anilor. Acest lucru îi dă dreptul, conform legii, să funcţioneze şi fără să deţină avizul de la ISU. Directorul de aici a luat însă măsuri suplimentare pentru a-i proteja pe elevi.

În ultimii ani am investit foarte mult în ceea ce priveşte apărarea contra incendiilor, în securitatea generală, de la recondiţionarea hidranţilor, lumină de siguranţă, extinctoare... absolut tot ce înseamnă protecţie, s-a realizat.”, spune Valer Cerbu, directorul colegiului.

Ioana, elevă la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, povestește: „Am avut parte de două sau trei instructaje în ultimii patru ani de când sunt eu elevă aici.”

La Colegiul Naţional „Carol I” din Dolj din cele cinci corpuri de clădiri, unul singur are autorizaţie de la ISU pentru că a fost reabilitat. Părinţii spun însă că restul clădirilor sunt un pericol pentru copii.

Experţii sunt de partea legii şi susţin că, în cazul clădirilor vechi, nu este nevoie de aviz de la pompieri pentru că acestea sunt construite după reguli stricte.

O construcţie care a fost şcoală şi e făcută la 1900 e posibil să respecte, poate nu 100%, dar un 80% tot respectă. Ne interesează dacă au căi de evacuare, sigure şi construcţiile înainte se făceau sigure, mult mai sigure decât acum”, spune inginerul Toma Ion, expert în securitatea la incendiu.

În total, două treimi dintre unităţile de învăţământ din toată ţara nu au aprobarea pompierilor, a declarat chiar premierul interimar al României. În urma acestor constatări alarmante, autorităţile au decis să ia măsuri.

Se impune reglementarea unei situații tranzitorii, un fel de autorizare provizorie, care să verifice cele mai importante elemente. Aș exemplifica planuri de evacuare din școli, dar nu este singurul element pe care-l avem în atenție. Avem tot felul de reglementări care nu sunt întotdeauna corente.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, premierul interimar al României.

Colegiul „Mihai Viteazul” din Capitală funcţionează fără aviz. Conducerea instituţiei susţine că deşi îndeplinesc toate condiţiile s-au împotmolit în hăţişul birocratic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri