Dresori de păsări de pradă la un festival din Sălaj

Data publicării:
uliu getty

Dorin Cărăbeţ este dresor de păsări de vânătoare de peste 15 ani. Prin răbdare şi perseverenţă a reuşit să îmblânzească trei păsări de vânătoare: un uliu, un corb și un șoim.

Îți trebuie multă răbdare. Momentele cele mai dificile sunt când o iau păsările razna şi trebuie să te duci deal și vale, să treci prin ape, pădure, stâncă, să treci prin tot să-ți recuperezi pasărea”, spune dresorul.

De la el a deprins aceste taine şi un tânăr de 17 ani. Uliul îi este cel mai bun prieten.

Întotdeauna se stă cu umărul înspre pasăre și nu frontal, față în față, fiindcă în modul acesta pasărea se va considera amenințată de către om.

Deja nu mai e pasiune, e un stil de viață, pot să spun. Pur și simplu e ceva extraordinar să vezi că alaltăieri era sălbatică şi ziua următoare e la tine pe mână, liberă”, spune tânărul dresor Forrai Antal.

„Cea mai grea parte este să faci pasărea să se împrietenească cu tine. Este și un proverb: Dă-i timpul și răbdarea și îți va da aripile. Lucrăm pe principiul recompensei”, mai spune el.

Vizitatorii festivalului au fost fascinaţi.

„Mi se par foarte interesante, sincer, și mi se pare și un lucru mare să poată să-l domesticească. Aș spune că este un hobby. Omul, prin zborul păsării, cred că simte libertatea”, a spus un vizitator al festivalului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri