Dunărea, la cota de alarmă

Data publicării:
dunare-1

Dispeceratul Căpităniei Zonale Drobeta-Turnu Severin este în alertă. Navigatorii sunt avertizaţi că riscă să-şi distrugă ambarcaţiunile din cauza nivelului apei, care se află la jumătate faţă de cel normal în această perioadă.

Nivelul scăzut al Dunării este cauzat de lipsa precipitațiilor din Europa Centrală. Pe tot sectorul din aval de Porțile de Fier, cotele sunt într-o continuă scădere, fapt ce perturbă navigația pe Dunare.

Și convoaiele trebuie să aibă o anumită capacitate, nu au voie să tranziteze cu mai mult de patru unități dispuse în două dane. Acum trei zile, un șlep motor lutor s-a expus și a eșuat în prima zi pe malul drept la bulgari, apoi a doua zi a urcat înspre zona Gruia unde, din nou, s a pus pe uscat”, spune Marinică Genovu, şeful Serviciului Siguranţa Navigaţiei Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin.

Iar scăderea debitelor Dunării a dus şi apariţia unor petece de nisip în mijlocul valurilor.

Astăzi, în secțiunea Baziaș se înregistrează un debit de 3450 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală caracteristică lunii august, care este de 4280 metri cubi pe secundă. S-ar părea ca a apărut o insuliță de nisip în dreptul localității Calafat”, spune Magdalena Dincă, inginer la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi.

Vestea bună este că în următoarele zile sunt anunţate ploi în Europa Centrală şi de Est, ceea ce ar putea regla nivelul fluviului. Alimentarea cu apă a municipiului Drobeta-Turnu Severin, singurul oraş din ţară care foloseşte ca sursă Dunărea, nu a fost afectată. Şi aceasta datorită volumului de apă reţinut în lacul de acumulare de la Porţile de Fier I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri