Elicopter SMURD prăbuşit | Patru persoane au murit, procurorii deschid dosar penal

Data publicării:
elicopter smurd prabusit ISU Moldova FB

 

FOTO Facebook Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI Moldova 

Elicopter prăbuşit | Ultima misiune

Actualizare 22.00. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanțe pentru familiile îndoliate ale membrilor echipajului SMURD morți în accidentul aviatic din Republica Moldova. 

Actualizare 19.20. Statul român va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere și funeralii, potrivit unui comunicat remis de Guvern.

Două laboratoare criminalistice românești, cu echipele aferente, sunt pregătite și se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima oră, să fie la fața locului și să participe activ la anchetă, alături de specialiștii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părți va fi semnat.

Actualizare 18.45. Premierul Dacian Cioloș a discutat cu omologul moldovean, Pavel Filip, despre declanșarea unei anchete comune în cazul prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat, pentru Agerpes, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.  

Actualizare 18.35. Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD în zona raionului Cantemir, localitatea Haragâș - Republica Moldova, în urma căruia patru persoane au decedat, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Din primele informații, la bordul elicopterului se afla un echipaj format dintr-un pilot, copilot, medic și asistent.

Actualizare 17:05. Presa din Republica Moldova scrie că un aparat de zbor cu procurori şi experţi din România a plecat spre Chişinău.

Actualizare 17:00. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Sunt plecat în acest moment la întâlnirea şefilor Departamentelor de Protectie Civila din Europa. Voi întrerupe totul şi voi merge în Republica Moldova, la locul tragediei. În cursul unei misiuni este decizia pilotului dacă decolează sau nu, în baza informaţiilor pe care le primeşte. El primeşte informaţii şi analiza meteo şi decide, împreună cu restul echipajului. Dacă cineva consideră ca este periculos poate să spună acest lucru. Dar decidentul final în ceea ce priveşte planul de zbor este pilotul.”

Actualizare 16:44. Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova va forma o echipă de anchetă, a anunţat şeful acestei instituţii, Veaceslav Frunze. În grupul de lucru vor fi invitaţi specialişti din România. Aparatul de zbor Eurocopter nu se află în registrul aerian al Republicii Moldova şi de aceea este nevoia de prezenţa specialiştilor români.

Actualizare 16:30. Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne a a nunţat că, la solicitarea ministrului Petre Tobă, la locul accidentului va merge secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, la nivelul MAI a fost activată celula de criză şi s-a decis ca toate elicopterele EC 135 să rămână la sol.

Actualizare 16:25. Diana Ţurcan, purtătoarea de cuvânt a ISU Moldova: „La ora 14.13 am primit informaţia că elicopterul cu echipaj de la SMURD Iaşi, care se indrepta spre Cahul, a dispărut de pe radar. Imediat au fost trimise echipe de salvatori în căutarea aparatului. Au fost găsiţi toţi cei membri ai echipajului, sunt decedaţi. La contactul elicopterului cu solul s-a produs un incendiu şi au intervenit pompierii acolo. Identificarea celor patru victime urmeaza să fie făcută. Până acum, SMURD a efectuat 19 intervenţii în Republica Moldova. Acesta echipaj efectuase deja o primă operaţiune de salvare în cursul zilei de astăzi, aceasta ar fi fost a doua.”

Actualizare 16:00. Iurie Bălănuţă, primarul localităţii Haragâş: „Echipajele de intervenţii au venit foarte repede. Până în acest moment s-au stins incendiile izbucnite după prăbuşire. A început procedura de ridicare a cadavrelor. Plouă foarte tare în continuare şi este ceaţă”.

Actualizare 15.50. Potrivit unor informații neconfirmate, pilotul elicopterului ar fi decis să se întoarcă din drum cu puțin timp înainte de prăbușire. Aceasta, în condițiile în care condițiile meteo erau nefavorabile.

Actualizare 15:30. Primarul localității Haragâș a spus într-o intervenție la Digi24 că vremea „era cu negură, că nu se vede nimic de la pământ”. „Probabil că elicopterul a căutat un loc unde să aterizeze cu siguranță”, a precizat Iurie Bălănuță.

fata locului 2
fata locului 2

Primele imagini de la fața locului.

Actualizare 15:15. Vești proaste vin din Republica Moldova, toți cei patru membri ai echipajului au decedat. Este vorba despre un pilot, un copilot, un medic și un asistent de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

Informația a fost confirmată de Ministerul sănătății de la Chișinău. Potrivit sursei citate, trei dintre victime au murit carbonizate.

De asemenea, o informație importantă, în elicopter nu se afla niciun pacient. Asta pentru că echipajul abia începea a doua misiune. 

Citiți și: 

CRONOLOGIE. Alte accidente cu elicoptere SMURD sau cu echipaj medical

Localnicii au povestit pentru presa de la Chișinău că elicopterul zbura la o altitudine foarte joasă. 

Pilotul elicopterului avea 2.000 de ore de zbor, iar potrivit martorilor, el ar fi încercat să caute un loc de aterizare, în apropierea aflându-se un teren de fotbal.


Actualizare 15:10. Ministerul Sănătății din Republica Moldova a declarat că ar fi vorba despre trei morți. Potrivit meteorologilor, în zonă este nebulozitate accentuată și bate vântul cu putere.


Actualizare 15:08. „Imagini zdrobitoare. Am depistat un picior, am depistat o mână, după care iar un picior. Primul cadavru l-am extras și după care au izbucnit flăcările”, a povestit primarul localității Haragâș.

Elicopterul a mai avut astăzi două misiuni în Republica Moldova.


Imagini cu elicopterul de la o altă misiune, din această dimineață.

În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.


Actualizare 15:00. Liliana Pușcașu, ofițer de presă DSE Moldova, a declarat pentru Digi24 că persoana decedată făcea parte din echipaj, însă nu a fost confirmată idenitatea acesteia.

„La ora 14.13 a fost înregistrat apelul la Serviciul pentru Situații Excepționale cu informația că un elicopter SMURD s-a prăbușit în apropiere de localitatea Haragâș, raionul Cantemir. La fața locului s-au deplasat trei echipaje de pompieri. Elicopterul s-a prăbușit la o distanță de 100 de metri de o pădure din Haragâș. Putem confirma că o persoană este decedată. E vorba de o persoană din echipajul elicopterului. Deocamdată nu avem identitatea acestuia. Elicopterul se întorcea de la Chișinău, a avut ultima misiunea cu o oră în urmă. Urma să preia un alt pacient de la Cahul. Probabil că accidentul s-a întâmplat în zbor”, a spus Liliana Pușcașu, ofițer de presă DSE Moldova.


Elicopterul a dispărut de pe radare acum jumătate de oră, în raionul Cantemir, în localitatea Haragâș, undeva la aproximativ 20 de kilometri de Chișinău.

Informația a fost confirmată de Departamentul pentru Situații Excepționale din Republica Moldova pentru Digi24.

Potrivit ofițerului de presă al DSE, Diana Țurcanu, citat de presa moldoveană, unul dintre membrii echipajului a fost găsit mort. În elicopter se aflau patru persoane. Din informațiile de la această oră, pacientul nu se afla în aeronavă, așadar elicopterul abia începea misiunea.

Potrivit presei de peste Prut, elicopterul se îndrepta către Cahul și urma să transporte pacientul la Chișinău.

Deocamdată nu este cunoscut itinerariul elicopterului. Potrivit informațiilor de la această oră, aeronava aparține bazei de la Iași.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri