Elicoptere militare fabricate la Brașov. Primul aparat, produs în 2017

Data publicării:
elicopter militar super puma GettyImages-152168891

Construcţia noii fabrici Airbus va începe, cel mai probabil, la toamnă.

Compania europeană a venit în Braşov încă din anul 2002, atunci când sub numele de Eurocopter a preluat o parte din halele de producţie ale IAR Ghimbav. Sucursala din România se numeşte acum Airbus Helicopters şi urmează să se extindă lângă actualele hale de la Ghimbav.

„La sfârşitul anului 2016 fabrica ar trebui să fie gata, iar în 2017 ar trebui să înceapă producţia şi undeva la finalul anului 2017 să fie realizat şi primul elicopter”, spune Sorin Encuţescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Uzina ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 27.000 de metri pătraţi şi va produce elicoptere Super Puma MK1. La realizarea lor, în noua fabrică Airbus de la Ghimbav, ar urma să lucreze cel puţin 300 de oameni.

„Deja avem un student care se află în Franţa pentru a se pregăti şi a activa în noua întreprindere industrială, mai mulţi studenţi au participat la interviu şi au fost deja recrutaţi în vederea angajării”, spune Gheorghe Oancea, directorul Universității Transilvania Braşov.

În prezent, în halele de la Ghimbav ale Airbus Helicopters se modernizează şi se întreţin elicoptere folosite în toată lumea. Grupul EADS, din care face parte şi Airbus Helicopters, este al doilea jucător de pe piața aeronautică la nivel mondial. Modelul Super Puma MK1 este un aparat cu două locuri pentru piloți și până la 19 locuri pentru pasageri. Elicopterul are o rază de acțiune de peste 1.100 de kilometri și o viteză maximă de 345 km/h. În plus, are sisteme moderne de protecţie antirachetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri