Emil Hurezeanu: Contribuția cea mai importantă la excelența relațiilor dintre România și SUA are puțin de-a face cu Victor Ponta

Data publicării:
Emil Hurezeanu 1 -1

Dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să restricţioneze lupta anticorupţie, asta ne afectează relaţiile cu România”, declarase senatorul american John McCain, duminică, într-un interviu pentru Gândul.

Întrebat, luni, de reporterul Digi24 cum comentează declarațiile senatorului republican, premierul Victor Ponta a răspuns: La Digi24 se deteriorează relațiile, eu știu că avem relații bune cu Statele Unite ale Americii și este foarte bine că ne întâlnim”.

O interpretare nu o contrazice și, cu atât mai puțin, nu o înlătură pe cealaltă. Relațiile dintre cele două state sunt excelente. Contribuția cea mai importantă la excelența acestor relații are puțin de-a face cu domnul Ponta. Și în timp, și în intensitatea și calitatea contribuției. Relațiile româno-americane au început în parteneriatul strategic, în 1997”, a punctat jurnalistul Emil Hurezeanu.

Au urmat vizitele efectuate la București de președinții americani Bill Clinton (în 1997) și George W. Bush (în 2002). „Apoi, tot ce s-a întâmplat după venirea în fruntea statului a președintelui Băsescu a consolidat această relație. A consolidat această relație în programe noi, în formule noi – ale bazelor americane în România”, a adăugat Emil Hurezeanu.

Jurnalistul a explicat și de ce combaterea corupției din România este monitorizată atent de oficialii americani.

 „De la început, americanii au avut o problemă cu corupția din România, pentru că orice stat democratic de tip occidental, de tip atlantic devine vulnerabil dacă e și corupt. Corupția de tip balcanic sau românesc cu securitatea strategică de tip american nu fac, multă vreme, casă bună”, a apreciat Emil Hurezeanu.

În opinia sa, situația din Ucraina face ca lupta împotriva corupției să devină și mai importantă.

„Un stat, oricât de întărit ar fi – nu a fost cazul Ucrainei –, oricât ar fi de sprijinit de americani și de europeni, dacă nu are politicieni de încredere, dacă are un parlament care se solidarizează prea des cu corupții, devine o problemă de securitate, devine o vulnerabilitate de securitate”, a spus jurnalistul.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri