Eurobarometru: Doar 36% dintre români sunt preocupați de nivelul securităţii plăţilor online

Data publicării:
Computer concurs-Mfax

FOTO: MediafaxFoto

Sondajul cu privire la securitatea cibernetică a fost realizat în perioada 11-20 octombrie 2014 pe un eşantion de 27.878 persoane la nivelul Uniunii Europene, dintre care 1.015 cetăţeni români, informează Mediafax.

Furtul de identitate reprezintă principalul motiv de preocupare în rândul utilizatorilor de internet din România, 63% dintre respondenţi declarând că sunt îngrijoraţi să nu le fie furate datele personale, urmat de riscul de infectare cu viruşi şi programe malware (62%) şi spargerea conturilor de email sau cele de pe reţelele de socializare (59%).

De asemenea, românii sunt îngrijoraţi în privinţa posibilităţii de cădea victime unei fraude care se referă la contul bancar sau la servicii bancare online (57%) sau în legătură cu primirea de mesaje electronice sau apeluri telefonice prin care se solicită în mod fraudulos accesul la computerul personal sau date personale (54%).

Frauda online, unde bunurile cumpărate nu sunt livrate, sunt falsificate, sau nu corespund reclamei, este motiv de teamă pentru 53% dintre români, uşor sub media de la nivelul UE, de 56%, potrivit sondajului.

Circa 11% dintre românii chestionaţi au declarat că s-au confruntat cu situaţii în care le-au fost furate datele personale, peste media de 7% din Uniunea Europeană, în timp ce ponderea celor care au căzut victime unor fraude care aveau legătură cu contul bancar sau cu serviciile bancare online folosite este de 6%, faţă de 8% în UE.

În ceea ce priveşte gradul de informare cu privire la riscurile criminalităţii informatice, doar 31% dintre cetăţenii din România se declară bine informaţi, faţă de 47% la nivel european.

Majoritatea românilor se conectează la internet pentru a accesa reţelele de socializare (64% vs 60% dintre utilizatorii la nivelul întregii Uniuni Europene), pentru a citi ştiri (55% vs. 63%), pentru a verifica poşta electronică (48% vs. 86%) sau pentru a se juca online (36% vs. 29%).

Pe de altă parte, doar 13% dintre români folosesc servicii de online banking, mult sub media UE, de 54%, se arată în sondaj. Ponderea celor care folosesc internetul pentru a achiziţiona bunuri sau servicii atinge 22%, de asemenea sub nivelul de 57% din UE.

În ciuda îngrijorării crescute cu privire la criminalitatea cibernetică, 69% dintre români şi 74% dintre cetăţenii UE se declară capabili să se protejeze singuri împotriva unor atacuri online, evitând să divulge informaţii personale sau instalând programe antivirus. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri