Eurobarometru. Românii, cel mai puțin interesați de activitățile culturale

Data publicării:
cinematograf cluj-1

27.000 de persoane au fost chestionate pentru acest studiu, care a scos la iveală preferinţele culturale ale europenilor.

Cea mai mare rată de participare la activități culturale este în Danemarca, Suedia, Finlanda și Olanda, în vreme ce rata cea mai scazută este în România, Bulgaria, Malta, Italia și Ungaria.

Există mai multe explicații pentru rezultatele slabe: lipsa de interes, de timp, de bani sau de posibilități de alegere. Scuza românilor este, în mare parte, că nu au din ce sa aleagă.

Potrivit studiului, 90 la sută dintre suedezi, 86 la sută dintre olandezi şi 82 la sută dintre danezi au citit cel puţin o carte în ultimul an, în timp ce doar 51 la sută dintre românii care au participat la studiu au declarat că au lecturat o carte.

Numărul şi calitatea concertelor, filmelor sau pieselor de teatru sunt alte motive care îi nemulţumesc pe români, astfel că ei folosesc această scuză şi stau acasă.

În toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, 52 la sută dintre cetățeni au mers la cinema cel puțin o dată în ultimul an. Numai că în România, Bulgaria și Portugalia, 70 la sută din populație nu a mai vazut un film în cinematograf de mai bine de un an.

Nici concertele nu-i prea atrag pe români. În Suedia și Danemarca, o treime din populație a mers la un concert cel puțin o dată pe an, în vreme ce în Portugalia, Polonia, Grecia și România, doar un sfert a făcut acest lucru.

Participarea la activități culturale

Danemarca - 74%

Suedia - 68%

Finlanda - 63%

Olanda - 58%

Ungaria - 21%

Italia - 20%

Malta - 18%

Bulgaria - 14%

România - 14%

Cel puțin o carte citită pe an

Suedia - 90%

Olanda - 86%

Danemarca - 82%

România - 51%

Filme vazute la cinematograf

Media europeana - 52% au vazut cel puțin un film în ultimul an

România, Bulgaria și Portugalia - 70% nu au mers la cinema în ultimul an

Participarea la concerte

Suedia - 61%

Danemarca - 60%

România - 25%

Grecia - 23%

Polonia - 22%

Portugalia - 19%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri