EXCLUSIV. Firma care a asigurat spectacolul pirotehnic din Colectiv a fost urmărită penal și clientă a Primăriei Capitalei

Data publicării:
INVESTIGATIE ARTIFICII

Principala cauză a incendiului care a dus vineri seară la moartea a 32 de tineri ar fi materialul pirotehnic montat lângă scenă, arată datele preliminare ale anchetei.

Societatea care a asigurat focul de artificii este Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L.. Firma, cu sediul pe Drumul Sării, în sectorul 6 al Capitalei, a fost înregistrată în 2002 iar de-a lungul timpului a fost închisă şi redeschisă din cauza datoriilor.

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, societatea a fost înfiinţată iniţial în municipiul Ploieşti, sub denumirea Golden Ideas S.R.L de Daniela Niţă şi a avut domeniul principal de activitate declarat: „activităţi de spectacole”.

Societatea intră în insolvenţă în 2012 iar ca lichidator judiciar, responsabil de reorganizarea firmei, este numită Oana Ruxandra Gherghina. La momentul respectiv, potrivit Ministerului de Finante, Golden Ideas S.R.L avea datorii de 610.002 euro. Aproape un sfert din acesta suma (135.481 euro) este către bugetul de stat.

Cu un an înainte de intrarea societăţii în insolvenţa, o altă firmă, „Cyrom & Associates Law Firm S.R.L", înfiinţată in 2005, îşi schimbă denumirea în S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L. Reprezentantul societăţii este lichidicatorul judiciar Oana Ruxandra Gherghina, care deţine şi 79% din acţiuni.

În iunie 2011, capitalul social a fost majorat şi au fost cooptaţi doi noi asociaţi: Daniela Niţă şi Cristian Niţă. Potrivit Monitorului Oficial, după 9 zile Oana Ruxandra Gherghina iese din structura noii firme, Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L..

În paralel ea se ocupă de insolvenţa vechii societăţi, radiată ulterior de la Registrul Comerţului la sfârşitul lui 2014.

Contactată de Digi24, Ruxandra Gherghina a transmis că nu doreşte să comenteze aceste aspecte.

Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L. este controlată în prezent de Daniela Niţă. Ea este acţionarul majoritar al firmei, cu 80% din acţiuni, în timp ce Cristian Niţă are 20% din capital.

Daniela Niţă a fost deja audiată de procurori în dosarul privind tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia a fost rănit inclusiv angajatul societăţii care a supervizat jocul pirotehnic. Bărbatul, în vârstă de 30 de ani, este internat la spitalul Bagdasar Arseni cu arsuri grave. Potrivit legii, reprezentantul Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L. trebuia să aibă instruire şi certificat de pirotehnist.

Hotărârea 95 din 2011, art. 114:

(2) Utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment (...), precum şi a articolelor pirotehnice de scenă se încredinţează numai persoanelor care sunt autorizate ca pirotehnicieni.

(4) Autorizarea (…) este dovedită prin carnetul de artificier, respectiv pirotehnician.

Singura insituţie din ţară care poate asigura instruire de specialitate este Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Antiexplozivă din Petroşani. În urma solicitării Digi, institutul a transmis că „persoana menţionată, nominalizată de dumneavoastră, nu figurează în evidenţele noastre arhivate din anii 2004-2015.”

Pentru a putea furniza servicii pirotehnice, Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L. trebuie să deţină o autorizaţie valabilă emisă de Direcţia Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Până la difuzarea acestui material, instituţia nu a raspuns solicitării Digi24 de a transmite daca societatea are autorizaţie valabilă.

- Aveţi butelii de oxigen în curte?

- Nu, nu...

- Acolo în spate ce sunt acelea?

- Nu ştiu, nu cunosc...

- Spun vecinii ca aici erau depozitate artificii periculoase, că au trebuit să facă plângere la poliţie ca să luaţi aceste substanţe.

Golden Ideas Fireworks Artists apare şi într-o serie de reclamaţii şi sesizări făcute de Fundaţia Snagov. Reprezentanţii ONG-ului susţin că firma a organizat focuri de artificii in inima rezervaţiei, deşi legea interzice acest lucru.

Constantin Turmac, preşedintele Fundaţiei Snagov: „Insistențe și cerințe din partea unor firme organizatoare de focuri de artificii au tot existat și există în permanență, exact pe specificul perioadei curente, în sensul că beneficiarul ori clientul de la nuntă sau de la alt eveniment se consideră, fiind dintr-o nomenclatură sau o super-elită, speranța este că așa cum primim telefoane, ori din amenințări, ori prin propuneri de diferite sponsorizari.”

În urma plângerilor, pe numele S.C. Golden Ideas S.R.L a fost deschis, în 2009, un dosar penal din cauza poluării şi deteriorării habitatelor din zona rezervaţiei Lacul Snagov.

Constantin Turmac, preşedintele Fundaţiei Snagov: „De la panică și părăsirea definitivă a locului fără a se mai întoarce vreodată, eventual cu rănirea vietăților pe timp de noapte, că fug ca nebunele prin toate crăcile și toate țepușele, până la decizia de a nu mai cuibări acolo sau la unele specii cum au susținut și prezentat cercetătorii, li se pot afecta organe și chiar pot muri.”

Golden Ideas S.R.L. a furnizat în trecut servicii pirotehnice mai multor autorităţi locale. Printre acestea se numără şi Primăria Capitalei. Pentru Revelionul 2013-2014 focul de artificii, care a presupus folosirea a 20 de tone de material pirotehnic, a costat bugetul municipalitătii 41.488 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri