EXCLUSIV. Interceptări în dosarul Trășculescu. Deputatul încerca să facă rost de bani pentru campanie

Data publicării:
14112012 20m 20trasculescu 20cartoane 20laura 20stefan-33498

Deputatul Alin Trășculescu ar fi cerut 200.000 de euro mită unui om de afaceri, chiar in interiorul Parlamentului, spun procurorii. Ar fi avut nevoie de bani tocmai ca să rămână în aceeași clădire - nu îi ajungeau fondurile pentru campania electorală și se temea că nu o să mai fie ales. Sunt informații adunate de procurori, inclusiv din interceptările unor discuții telefonice.

Dosarul de la DNA cuprinde probe care arată că deputatul Alin Trăşculescu se lauda cu cunoștințele pe care le avea la Ministerul Turismului: un consilier și directorul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii. Anchetatorii spun că tot el afirma că este un apropiat al ministrului de atunci, Elena Udrea.

Trășculescu implică Ministerul Dezvoltării Regionale

Alin Trăşculescu a susţinut că are influenţă asupra lui Bogdan Dumitrescu, consilier departamentul Lucrări Publice din MDRT, precum şi asupra lui Silviu Popescu, directorul Direcţiei Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii din MDRT.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, AlinTrășculescu, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al Organizației Județene Vrancea a unui partid politic (PDL - n.r.), „a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 de euro. Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui sumele solicitate”.

„Din sesizarea şi declaraţiile date de denunţător a reieşit că, la sfârşitul anului 2010, inculpatul CALOTĂ Marian-Valeriu i-a propus să participe, prin intermediul firmei sale, la un proiect derulat prin PNDI (...) pentru a fi convingător, a afirmat că este consilier personal al deputatului TRĂŞCULESCU Alin-Silviu, care este şI preşedinte al OJ PDL Vrancea. Totodată, a susţinut că participase la o şedinţă organizată de MDRT, cu preşedinţii organizaţiilor judeţene ale acestui partid, împrejurare în care a aflat că se vor aloca proiectele de drumuri numai la primăriile PDL (...)”, se spune în referatul DNA.

Înțelegerea a căzut în momentul în care omul de afaceri a refuzat să mai plătească. Anchetatorii spun că acesta ar fi primit amenințări și că presupusul complice ar fi trimis recuperatori să faca rost de bani.

Denunțul a fost făcut la 25 octombrie. Intermediarii i-ar fi amenințat pe părinții denunțătorului, iar acesta, la rândul său, a amenințat cu DIICOT și ANAF.

Interceptări

În referatul procurorilor, din 6 noiembrie, este redată o discuție între Alin Trăşculescu, Marian Calotă și denunțător, iar deputatul spune:În momentul ăsta eu mă duc, că am treabă....trebuie să mai ies deputat şi ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor. Important e că aţi încasat. Nu mă duceţi cu mănuşi! Că nu sunt fraier”.

Discuție Trăşculescu-Calotă-denunțător:„Contractul ăsta, exclusiv, este 100 la sută contribuția mea. Eu am mare nevoie acum să mă ajutați în campania asta. Dacă nu puteţi, e ultima oară când mai discut despre chestia asta. E un contract printre cele mai mari şi singurul din ţară. Au stat mulţi la coadă pentru contractul ăla. Şi m-amluptat pentru chestia asta de am înnebunit”.

Alin Trăşculescu media între denunţător şi Marian Calotă

Trăşculescu către Calotă: „Dacă eşti băgat în chestia asta (n.r. - în problema recuperatorilor) trebuie să încetezi! (...) Sau ţepele pe care vi le-aţi dat voi trebuie să înceteze!

A. Trăşculescu către M. Calotă şi denunţător: "...m-am bătut pentru judeţ,nu pentru voi neapărat, pentru judeţul meu şI să aduc fonduri acolo. Că ațifost principalii beneficiari e partea a doua".

Dosarul Trășculescu

Procurorul șef al DNA a înaintat ieri ministrului Justiției o solicitare de a sesiza Parlamentul pentru încuviințarea arestării deputatului Alin Trășculescu, acuzat de corupție.

Preşedintele PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, reţinut sâmbată noaptea pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a fost eliberat ieri dimineaţă din arestul Poliţiei Capitalei.

Deputatul Alin Trășculescu a fost surprins în flagrant în timp ce primea mită 50.000 de lei. Potrivit procurorilor, aceasta e doar o mică tranşă din suma totală de aproape o jumătate de milion, pe care parlamentarul ar fi primit-o în ultimii doi ani.

În schimbul banilor, deputatul i-ar fi promis denunţătorului că îl va ajuta să obţină mai multe contracte avantajoase cu statul. „La ora 5:40 a expirat ordonanţa de reţinere. Domnul deputat Alin Trăşculescu este liber. Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat arestului hotărârea luată şi s-a admis solicitarea noastră ca în situaţia în care se impune o interdicţie să se impună interdicţia de a părăsi ţara”, a declarat avocatul Cristian Ene la ieşirea clientului său din arest.

Procurorii au trimis luni o scrisoare Parlamentului

Procurorii nu au cerut luni Parlamentului încuviinţarea pentru arestarea preventivă a deputatului Alin Trăşculescu. Singura adresă trimisă conducerii Camerei este o înştiinţare potrivit căreia democrat liberalul a fost reţinut în flagrant şi percheziţionat. Astfel, şedinţa deputaţilor pentru cazul Trăşculescu va fi o simplă formalitate. Aleşii vor lua pur şi simplu act de înştiinţarea ministrului Justiţiei.

Scrisoarea trimisă în Parlament va fi discutată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, care o va trimite către comisia juridică. Deputații juriști vor face o informare pentru plen. Este posibil ca Plenul să ia act de demersurile procurorilor într-o ședință în jurul orei 16.00, așa cum au cerut mai toate grupurile parlamentare.

În plen nu se va discuta nimic despre arestare pentru că procurorii nu au trimis Ministerului Justiției o solicitare în acest sens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri