EXCLUSIV. Secretarul general adjunct al NATO: Rușii „iau în considerare să pună sisteme de rachete balistice şi chiar să aducă înapoi în Crimeea arme nucleare”

Data publicării:
nato secretar general adjunct

Secretarul General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow, spune că Rusia este una dintre principalele ameninţări la adresa blocului nord-atlantic.

Ei bine, nu consider că ar fi înţelept să fac un clasament, dar este clar că se numără printre principalele ameninţări la adresa Alianţei. Este o Rusie care nu mai respectă legile internaţionale sau principiile actului de la Helsinki, document care a fost redactat şi cu ajutorul Rusiei şi care vrea să folosească forţa pentru a schimba lucrurile pe teren”, spune Alexander Vershbow, secretarul general adjunct al NATO.

Oficialul NATO susţine că Alianţa se va concentra mai mult asupra securităţii în Marea Neagră, o zonă în care Rusia se află în avantaj.

„Rusia are cu siguranţă capabilităţi importante, din punct de vedere numeric, în comparaţie cu cele pe care aliaţii le au la dispoziţie în mod normal. Rusia construieşte şi alte capabilităţi militare în peninsula ocupată Crimeea cuprinzând sisteme antiaeriene, sisteme aeriene ofensive, iau în considerare să pună sisteme de rachete balistice şi chiar să aducă înapoi în Crimeea arme nucleare, ceea ce ar fi un pas nedorit”, spune Alexander Vershbow.

Preşedintele Statelor Unite a anunţat astăzi că NATO va continua să întărească apărarea României şi Poloniei.

Misiunea principală a NATO este şi va fi mereu îndatorirea noastră supremă, respectarea articolului 5 privind apărarea comună. De aceea, vom continua să întărim apărarea aliaţilor noştri din prima linie - Polonia, România şi statele baltice. Trebuie să ne asigurăm că NATO îşi îndeplineşte misiunea tradiţională, dar şi că răspunde ameninţărilor”, spune Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.

Deciziile despre noile măsuri de securitate în zona flancului estic, inclusiv în România, vor fi luate peste două luni la summitul NATO de la Varșovia.

Interviul pe larg cu adjunctul secretarului general al NATO îl puteţi urmări la Jurnalul de Seară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri