Experiment „Bonton”. Bucureștenii trec testul politeții?

Data publicării:
exp 2

Vremurile în care politeţea făcea parte din conduită sunt demult apuse. Şi totuşi, bunul simţ ne cere să fim şi astăzi atenţi la cei de lângă noi. Să nu trecem mai departe, să trăim în comunitate, să arătăm că ne pasă.

Experimentul este simplu: un biblioraft plin este scăpat pe stradă. Câți dintre oamenii care trec pe lângă reporterul Digi24 o vor ajuta?

Prima încercare, la staţia de metrou din Piaţa Romană. Doi tineri se uită la reporterul Digi24 și își văd de ale lor. La fel şi un bărbat care merge mai departe. Lumea trece, priveşte, dar nimeni nu întreabă dacă poate fi de ajutor.

A doua încercare, a doua dezamăgire. Un domn se uită cum reporterul îşi strânge lucrurile de pe jos. Descoperă camera şi momentul i se pare foarte amuzant - dar tot nu se hotărăşte să se implice. Salvează situația o trecătoare săritoare și pe fază.

Lucrurile se complică pe trecerea de pietoni. La prima încercare, nimeni nu s-a oprit. La a doua, am atras mai multe priviri, însă o singură persoană s-a aplecat să ajute.

Au fost însă şi surprize plăcute. Doi tineri au fost foarte binevoitori. La fel şi o doamnă. Cât despre un domn, care strângea semnături lângă metrou, el poate chiar să primească titlul pentru cel mai de seamă cavaler. Fără să ştie că este filmat, a ajutat de două ori, jovial şi manierat!

La Piaţa Universităţii, graba este mai mare. Dintre toţi trecătorii, nimeni nu s-a oprit. La fel şi în Piaţa Unirii.

În timpul experimentului, am descoperit şi oameni care ne-au ajutat cu zâmbetul pe buze. Reporterul Bonton a ridicat biblioraftul de zeci de ori, dar a meritat pentru a-i descoperi pe acei câţiva care nu au uitat de gesturile fireşti, frumoase, şi nici de cei şapte ani de acasă.

În concluzie, cei mai mulți au trecut pe lângă reporterul „Bonton” de parcă nu s-a întâmplat nimic. Am constatat însă că doamnele sunt mai „atente” decât domnii.

Un proverb bengalez spune: „Ajuţi tu, te ajută şi alţii pe tine”. Cu gândul la vechea înțelepciune, mesajul emisiunii „Bonton” rămâne unul care crede în bun simț și bunăcuviință.

Seria experimentelor „Bonton” va continua!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri