Expert român: Avionul, doborât în 20 de secunde. Echipajul nu ar fi avut cum să evite catastrofa

Data publicării:
rachete

Fostul şef al Statului Major al Forţelor Aeriene Române a explicat pentru Digi24 ce înseamnă de fapt sistemul BUK: „Este un complex de rachete sol-aer puternic format cam din 5 module tehnice. Sunt două maşini, care sunt pregătite pentru lansare cu câte patru rachete, mai există o maşină de transport a rachetelor, o maşină care are staţia de radio locaţie şi modelul tehnic de analiză şi pregătire a rachetelor în sine.

O astfel de rachetă poate să lovească un avion şi să îi creeze multe probleme sau poate să explodeze în proximitatea lui ... pentru că fragmentele care rezultă din această explozie vor face destule necazuri acestei aeronave. Era suficientă pentru că are o încărcătură de luptă care înseamnă o sută şi ceva de kilograme de explozibil care face o gaura considerabilă în orice ţintă lovită”.

Acesta a mai precizat şi că atât armata ucraineană, cât şi cea rusă deţin astfel de sisteme. Cei care ar fi lansat racheta ar fi avut nevoie de o pregătire de 10 minute.

Racheta se deplasează cu o performanţă extraordinară, mai puţin de 20 secunde. Piloţii de la aviaţia civilă au în pregătirea lor un mic exerciţiu prin care să facă anumite manevre de evitare a acestui lucru, dar este extrem de dificil, mai ales că v-am spus că viteza de reacţie trebuie să fie la câteva secunde, la zeci de secunde”, a precizat Constantin Croitoru.

Fostul şef al Statului Major al Forţelor Aeriene Române spune şi că ar fi fost posibil ca sateliţi care supraveghează zona Doneţk să ofere informaţii utile pentru ancheta care va urma.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri