Explicaţiile jurnalistului Sky News, după reportajul despre traficanţii de arme

Data publicării:
arme reportaj sky news 4

Autorul controversatului reportaj a venit cu explicaţii. Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: „Am analizat felul armamentului şi armele respective nu par neapărat arme de asalt, nu par arme de război mai degrabă par arme de vânătoare.

Noi nici nu ştim dacă a fost pe teritoriul ţării noastre”.

Nici jurnalistul britanic nu ştie exact unde a avut loc întâlnirea. Ar fi vorba de nord-vestul României, dar susţine că nu poate da mai multe detalii, pentru că nu i s-a permis să filmeze în localităţile din apropiere.

Stuart Ramsay: „A durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea.

(Dacă a fost un aranjament?) Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat”.

Stuart Ramsay are şi o explicaţie pentru faptul că presupuşii traficanţi de arme n-au fost deranjaţi de camera de filmat: „În nicio clipă nu le-a păsat (n. red. - că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme...”

Dan Mihalache, ambasor în Marea Britanie: „Este evident o făcătură şi o încercare de manipulare şi cred că poziţia oficială a instituţiilor statului, a Inspectoratului General al Poliţiei clarifică aceste lucruri. Vom prelua această poziţie şi o vom transmite, pe de o parte presei britanice, pe de altă parte autorităţilor britanice.”

Ambasada vrea să ceară postului Sky News să difuzeze un drept la replică la materialul care prezenta aşa-zisele arme de asalt traficate în România.

Citiți și:

Armele prezentate de Sky News nu sunt de asalt. Reacţia postului britanic

DIICOT nu exclude o tentativă de discreditare în privința traficului de arme prezentat de Sky News

Sky News: Traficanţi din România le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri