Expoziție de informații confidențiale la Fisc, în sectorul 2: actele erau accesibile oricui intra în sediu

Data publicării:
acte 3

Toate datele personale ale cetățenilor din sectorul 2, de la CNP la adresa unde locuiesc, de la cât câștigă și la cât datorează statului, se află în niște dosare. Marea problemă e că oricine intră în această clădire poate studia actele, ba chiar poate pleca cu ele acasă.

E nevoie de doar câteva minute pentru a afla date despre orice dintre locuitorii din sectorul 2 al Bucureştiului. Dosarele sunt ordonate alfabetic, pe ani, în funcție de câți bani a adus cetățeanul statului. În cutii sunt contracte, analize, extrase de cont și certificate energetice, ba chiar fișe fiscale cu salariile contribuabililor. Oficial, reprezentanții de la Ministerul Finanţelor spun că ANAF deține date secrete, extrem de sensibile.

Sunt informații fiscale (...) raportate de către contribuabil și sunt datele de identificare (...) ele pot produce efecte juridice”, spune Dan Manolescu, secretar de stat.

Chiar dacă dosarele sunt păzite, oricine poate pleca cu un vraf de acte. Paznicul instituției e suficient de amabil să ne și arate unde putem face copii.

Conducerea Fiscului ştie despre situaţia periculoasă. Are explicaţii, dar nu şi soluţii.

„Există o lipsă de spațiu în sectorul 2. În perioada următoare, aceste dosare urmează să fie arhivate”, precizează biroul de presă al ANAF.

La câteva ore după ce Digi24 a filmat dosarele, acestea au fost mutate din loc. Dovadă că exista spațiu și la Fiscul din sectorul 2. În ultimii ani, anchetatorii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a trimis după gratii mai multe rețele care luau ilegal credite bancare după ce intrau în posesia unor copii după cărți de identitate. Infractorii au avut nevoie doar de codul numeric personal și de adresa de domiciliu ca să obțină împrumuturi de zeci de mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri