Expoziție dedicată comunismului, la Oradea

Data publicării:
muzeu

Traian Bodea este unul dintre supravieţuitorii temniţelor comuniste din Bihor. A fost arestat la 15 ani pentru că a lipit afişe în Beiuş cu mesaje împotriva armatei sovietice. Cu amintirea încă vie, Traian s-a întors să revadă locul care l-a marcat pe viaţă.

„Eram la școală, la ora de franceză, când au intrat doi securiști în sala de clasă, mi-au pus cătușele în fața copiilor și m-au dus. Fiecare deținut politic avea în dosarul care era trimis în instanță o caracterizare prinsă într-un chenar negru. La mine scria „periculos”. Vă dați seama ce periculozitate putea prezenta un copil de 15 ani și nouă zile”, a spus Traian Bodea, deţinut politic.

Expoziţia i-a atras şi pe cei care nu au trecut prin chinurile comunismului. Cele zece încăperi din subsolul Cetăţii Oradea, folosite între 1944 şI 1949 pe post de teminţe, sunt acum tapetate cu fotografii ale deţinuţilor politici şi informaţii despre ororile comise de comunişti.

Foametea, frigul şi izolarea au fost caracteristici ale sistemului penitenciar românesc în perioada comunistă. Iar temniţele din Oradea nu au făcut excepţie.

A fost una dintre închisorile de execuție în care au fost închiși atât bărbați, cât și femei”, spune Alin Mureșan, director general al IICCMER.

„Deţinuţii, aproape dezbrăcaţi în plină iarnă, erau aduşi într-un spatiu de un metru pătrat, unde erau încarcetati timp de mai multe zile. Nu exista lumină, era întuneric, iar pe timpul zilei nu exista nici măcar pat”, spune Cristina Puşcaş, iniţiatoarea expoziţiei.

Expoziţia din subsolul Cetăţii Oradea este un prim pas până la viitorul muzeu al comunismului, pe care organizatorii vor să îl deschidă aici cel târziu până în 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri