Extremiști din Ungaria, nedoriți în România

Data publicării:
garda maghiara mediafax

Foto: Mediafax

„A fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României și s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetățeni ungari care desfășoară în țara noastră activ cu caracter extremist, în favoarea organizațiilor Noua Gardă Ungară, Mișcarea de tineret din cele 64 de comitate, Oastea Haiducilor și Jobbik.

S-a stabilit cu certitudine că sunt implicați în activități de natură a justifica măsurile dispuse în condițiile legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, într-o conferință de presă.

„La acest moment suntem într-o procedură de informare a autorităților ungare pentru a avea certitudinea că și persoanele vizate sunt informate. Măsurile sunt în curs de implementare”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Oficialul nu a dorit să precizeze dacă printre cei vizați este și liderul Jobbik, Vona Gabor.

„Referitor la cetățeanul menționat, MAI nu poate furniza date și informații în plus întrucât pe rol se află în faza de implementare o cauză penală”, a răspuns purtătorul de cuvânt la o întrebare a jurnaliștilor.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat aseară că Ministerul de Interne, va lua azi o decizie în privința membrilor unor formațiuni extremiste şi o va comunica public. Şeful statului, premierul Victor Ponta şi ministrul de Interne Gabriel Oprea au avut ieri o discuţie pe această temă. 

Decizia MAI vine după mitingul de luni de la Târgu Mureş, la care au participat și reprezentanţi ai organizaţiei „64 de Comitate” şi Garda Maghiară - formaţiune interzisă în Ungaria. Extremiştii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au aruncat cu petarde.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept „extremist”.  

În plus, mâine, 15 martie, maghiarii din România participă la una din cele mai importante sărbători ale comunităţii lor, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În România, sunt prevăzute ca în fiecare an, manifestări, slujbe religioase, discursuri şi depuneri de coroane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri