Fabrica de pulberi din Făgăraş, cu porţile închise din lipsă de bani

Data publicării:
combinat fagaras pulberi

Încă de la mijlocul anilor 90, Fabrica de Pulberi a intrat în colaps. Modernizările s-au oprit şi au început disponibilizările. Când au început problemele, mulţi dintre angajaţi şi-au depus rapid dosare de pensionare.

De doi ani, fabrica a rămas şi fără autorizaţie de mediu, din cauză că staţia de epurare nu mai asigura condiţiile impuse de lege.

Staţia de epurare este esenţială pentru reînceperea producţiei la Fabrica de Pulberi, pentru că foloseşte apa din lacurile proprii, iar un astfel de sistem este necesar pentru folosirea resurselor proprii.

„Lucrările la microstaţia de tratare a apelor reziduale chimic impure au început şi sunt realizate în proporţie de aproximativ 50%, urmând faza de achiziţionare a staţiei de epurare propriu-zise, achiziţie condiţionată de accesarea surselor de finanţare”, spun reprezentanţii Romarm, din care face parte fabrica.

Modernizarea staţiei de epurare costă 400.000 de euro, bani pe care Romarm i-a cerut de la Guvern, dar încă nu i-a primit.

„Astăzi putem discuta că avem, în proporţie de 80% cea mai modernă fabrică de TNT, nefinalizată”, spune Lucian Cupu, lider de sindicat la Nitramonia-Rompiro Făgăraş.

În prezent, la fabrica de pulberi mai sunt doar 200 de angajați care lucrează la conservarea instalaţiilor. Însă, odată cu finalizarea investiţiilor, fabrica ar avea nevoie de personal calificat şi astfel s-ar putea face peste 200 de noi angajări. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri