Fără grătare de 1 Mai la Timişoara şi Oradea

Data publicării:
Mici mititei gratar - Mediafax Foto-Octav Ganea 1

În Timişoara, amenzile se mai dau şi pentru cei care nu lasă curat locul după picnic, dar şi celor care nu depun selectiv deşeurile rămase în urma mesei luate în aer liber. Oamenii au voie să facă picnicuri, dar cu mâncare la pachet şi doar în trei parcuri: Parcul Carmen Sylva, Parcul Uzinei și Parcul Bihor. Anul trecut, nicio persoană nu a fost amendată pentru că a făcut grătare aici, deși se aplicau aceleași reguli.

Nici cei din Oradea nu au voie să facă grătare în oraş. 1 Mai i-a găsit pe orădeni fără o zonă special amenajată pentru picnic. Autorităţile locale spun că cei care vor să facă un grătar în oraş mai au de aşteptat încă cel puţin două luni. Momentan, ei trebuie să se mulţumească cu foişoarele de pe malul Crişului Repede sau cu ieşirile în afara oraşului. Orice încălcare a regulilor poate aduce amenzi de până la 5.000 de lei.

În Oradea, ieşirile de 1 Mai la iarbă verde, condimentate cu grătare şi stropite cu bere, au devenit de câţiva ani o amintire. Autorităţile locale au interzis organizarea picnicurilor în alte zone decât cele amenajate în acest scop, însă ele nu există deocamdată.

Edilii promit, însă, că oamenii vor avea în curând un loc special, în Parcul Silvaş.

„S-a aprobat acel proiect care priveşte transformarea acestei zone, cunoscută ca zona Silvaş, într-o zonă de picnic pentru orădeni, cu utilităţile necesare unei asemenea activităţi. În aproximativ două luni va fi finalizată”, spune Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

Cu alte cuvinte, orădenii trebuie să găsească alte locuri pentru grătare. La ieşirea din oraş, oamenii pot găsi mai multe locuri amenajate pentru picnic.

„Zonele special amenajate sunt în zona Glăvoi din Padiş şi zona 1 Mai, zona Peştera Unguru Mare din Şuncuiuş, malul Drept al Crişului din Tinca, în zona Padişului” spune Mihaela Monica Crişan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu din Bihor.

Şi aici trebuie respectate câteva reguli stricte.

„Să lase locul unde au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat, să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, să păstreze liniştea şi ordinea publică şi să nu aprindă focul decât în locurile special amenajate”, sfătuieşte Monica Ambro, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale din Oradea.

Cei care nu ţin cont de reguli riscă amenzi între 100 şi 5.000 de lei. Controalele vor fi făcute de Poliţia Locală, Jandarmerie şi Garda de Mediu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri