Ferme modernizate după modelul olandez

Data publicării:
GettyImages-486332322

România este pe locul 10 în Uniunea Europeană la numărul de vaci de lapte, dar abia pe 18 în privinţa producţiei. Asta pentru că mai bine de trei sferturi dintre animale sunt în ferme mici, care nu au mai mult de cinci bovine.

O situaţie ilustrată perfect de gospodăria Liviei Cherecheş. Femeia are trei vaci, dar nu câştigă mai nimic de pe urma lor. “Cu asta trăim. Aici nu ai unde da laptele, mai bine îl dai la porci. Nu vine nimeni să îți ia lapte și să îți dea un ban”, spune femeia.

Olanda este pe locul al patrulea în Uniunea Europeană în funcţie de producţia de lapte, iar prin fermă de familie se înţelege o gospodărie cu cel puţin 50 de vaci.

Printr-un proiect al guvernului olandez şi al procesatorilor din industria de lactate din România, fermierii români vor învăţa cum să aibă mai multe animale. Astfel, vor vinde mai mult lapte la un preţ convenabil şi pentru fabricile din România.

Finanţarea acestui program este de un milion de euro. Banii vor ajunge pentru înfiinţarea a o sută de ferme, pe baza unui plan de afaceri scris de experţi olandezi.

Este dificil să supravieţuieşti, dacă nu îţi suplimentezi veniturile producând brânză, pe care apoi o vinzi”, a spus Wim Zaalmink, consultant.

Pentru că România produce mai puţin faţă de alte state europene, un litru de lapte costă aproximativ un euro, al patrulea cel mai mare preţ din UE. În Olanda, agricultorii sunt organizaţi în cooperative, iar produsele nu trec prin atât de multe lanţuri intermediare ca la noi. Prin acest proiect, procesatorii îşi vor scădea şi ei costurile logistice.

În medie, un fermier olandez obţine între o jumătate de milion şi un milion de litri de lapte pe an. Doar o fermă. Aici, un fermier produce între 50 şi 1.000 de litri. Dacă un procesator vrea să obţină aceeaşi cantitate de lapte, trebuie să încheie contracte cu zece femieri, aşa că are costuri logistice de zece ori mai mari, costuri de transport de zece ori mai mari”, a spus şi Pieter Helfferich, consultant.

În 2013, producţia de lapte din fermele olandeze a fost de peste opt milioane de tone, de peste 12 ori mai mare faţă de cea din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri