Firea: Premierul a cerut rezolvarea crizei ELCEN-Romgaz

Data actualizării: Data publicării:
firea primarie FB

Primarul Capitalei a dat asigurări că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă. Gabriela Firea a precizat că premierul Dacian Cioloș s-a implicat în conflictul ELCEN-Romgaz și că a cerut ministerelor de resort să rezolve situația. De asemenea, edilul a precizat că, potrivit legii din România, este faptă penală deconectarea de la infrastructura critică națională, astfel că nu există riscul întreruperii furnizării de gaz către ELCEN. 

„E o societate 90% a statului român, prin urmare eu am înțeles din știrea de aseară (că Romgaz taie gazele ELCEN n.red) că Guvernul taie gazele Guvernului. Cred că unii reprezentanți ai guvernului trebuie să dea dovadă de mai mult profesionalism și înțelepciune. Am informația că premierul s-a implicat și a solicitat ministerelor de resort să o rezolve și aștept ca această hotărâre a premierului să fie respectată”, a spus primarul Capitalei. 

Gabriela Firea a spus că garanția faptului că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă o reprezintă legea din România. 

„Garanția este legea din România care nu permite deconectarea de la infrastructura critică naționaă. E faptă penală. Am încredere că ELCEN și Romgaz cunosc legea și cu siguranță nu vor lua astfel de măsuri. Sunt total deschisă dialogului și cred că putem găsi soluții legale. Cred că nu se vor opri nici gazele și nici apa caldă. Ar fi o faptă penală, câtă vreme populația și-a plătit facturile iar Primăria Capitalei a plătit subvențiile. Primăria Capitaleo va mai plăti 193 de milioane către RADET în contul subvenției legale pe care o are de plătit. Iar RADET va plăti către ELCEN, iar ELCEN către distribuitorii de gaz. Nu vom opri plățile”, a asigurat edilul. 

De asemenea, Gabriela Firea a explicat că motivul pentru care în anumite zone ale Capitalei nu este apă caldă este faptul că se fac revizii. 

„Opririle de scurtă durată sunt din cauza reviziilor care se fac acum și a reparațiilor. Dimineață am vorbit cu reprezentanții RADET și au spus că blocurile care nu au acum apă caldă au fost anunțate prin asociațiile de proprietari pentru că sunt revizii obișnuite”, a precizat primarul Capitalei. 

Criza ELCEN-Romgaz

ELCEN și Romgaz au anunțat, marți dimineață, că au ajuns la un acord pentru ca bucureștenii să continue să beneficieze de apă caldă. 

Compania ELCEN s-a angajat să achite șase milioane de lei luni către Romgaz, o mică sumă din datoria totală de 319 milioane de lei. 

Romgaz, singurul furnizor de gaze naturale al Electrocentrale Bucureşti, a anunţat anterior că va sista aprovizionarea din cauza datoriilor ELCEN. 

Potrivit unui comunicat al Romgaz, motivele care au stat la baza acestei decizii sunt intrarea în insolvenţă a ELCEN şi anunţul producătorului de apă caldă şi căldură că nu-și mai poate onora obligațiile contractuale, începând cu 27 septembrie.

 1,25 de milioane de bucureşteni primesc apă caldă de la ELCEN, prin intermediul distribuitorului de energie termică RADET, companie care, de asemenea, şi-a anunţat intrarea în insolvenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri