Firmele care vor restaura Cazinoul din Constanţa au fost desemnate de Compania de Investiţii

Data publicării:
cazino Constanta

Compania Naţională de Investiţii a desemnat două firme din Capitală să realizeze studiile de fezabilitate şi proiectul restaurării. Aerul sărat de la malul mării, precipitațiile care au pătruns în tencuială şi lipsa încălzirii pe timp de iarnă au contribuit la transformarea Cazinoului într-o ruină. O bună parte din ornamentele specifice stilului art noveau care se găsesc în interiorul clădirii şi decoraţiunile exterioare au fost distruse. Experții spun acum că vor fi necesare materiale de bună calitate şi profesionişti pentru restaurarea edificiului.

Specialiştii spun că ar fi nevoie de 10 milioane de euro şi de doi ani de muncă neîntreruptă pentru a readuce clădirea cazinoului la strălucirea de altădată.

„Se dă jos tot ce este putred şi se reface, după ce toate finisajele, şi acuma vorbesc despre partea de exterior, sunt făcute, sunt chemaţi pictorii, ca să facă partea murală”, a spus arhitectul Radu Cornescu.

Ecaterina Bănică a lucrat la Cazino, la bucătărie, acum 30 de ani, când edificiul era încă deschis. Îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile în care cea mai cunoscută clădire de la malul mării era un loc foarte căutat de turiştii din ţară şi din străinătate.

„Se făceau nunţi, ieşea un profit foarte mare, dar acum e jalnic...În anii 70, să vezi dansatoare exotică. Ceva de vis...”, a povestit Ecaterina Bănică.

La sfârşitul anului trecut, Cazinoul a ajuns în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii. Aceasta a desemnat deja două firme din Capitală să realizeze studiile de fezabilitate şi proiectul restaurării. Doar când renovarea va fi gata, destinaţia clădirii va putea fi stabilită.

„Eu cred că, aşa cum îi este şi numele, cazinoul trebuie să rămână cazino şi să îşi reia funcţiile după care a fost construit”, a spus Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

Ultima reabilitare a Cazinoului a fost făcută în urmă cu 27 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri