Fosile marine de 70 de milioane de ani, găsite întâmplător

Data actualizării: Data publicării:
fosile marine 1
FOTO: ramnicuvalceaweek.ro

Un bogat zăcământ de fosile din Cretacic a fost descoperit joi pe valea râului Pătești de o echipă de muncitori care lucra la reabilitarea unui drum forestier în Munții Cozia.

fosile marine 1
FOTO: ramnicuvalceaweek.ro

După opinia specialiștilor invitați la fața locului este vorba de fosile de Acteonella, o specie de melc din cretacic, potrivit Agerpres.

„Ceea ce avem aici are o valoare geologică impresionantă. Se vede clar specia de melci Acteonella, are o vechime de 70 de milioane de ani. Vorbim de Cretacic, de Acteonella gigantea, lamarcki foarte bine conservate. Ceea ce vedem aici necesită clar o analiză pentru că, desigur, avem de a face un un zăcământ, o sedimentare a acestor fosile pe o suprafață uriașă”, a declarat prof. dr. Gheorghe Ploaie.

Primăria a delimitat perimetrul, iar reprezentanții Romsilva și conducerea Parcului Național Cozia au decis să ia măsuri pentru conservarea acestui areal.

„Este clar că aici avem un conglomerat de gresii și marne în care au fost încrustate zeci de specii de moluște și se vede predominant Acteonella. Vom vedea ce vor spune specialiștii, este clar că acest bazin va fi declarat arie protejată”, a declarat, pentru Agerpres, administratorul Parcului Național, Pavel Prundurel.

În Munții Cozia au mai fost găsite în anii '70 fosile marine care au confirmat că tot masivul a fost în urmă cu sute de milioane de ani pe fundul Mării Tetis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri