Fostele fabrici mai sunt profitabile doar pentru terenurile pe care au fost construite

Data publicării:
fabrica griita

Industria a lăsat locul comerţului şi centrelor de distracţie, iar acest lucru se vede cel mai bine în cifre. După 24 de ani, exporturile depăşesc pentru prima dată importurile, însă România reuşeşte o performanţă tristă. Două treimi din ceea ce vinde străinilor reprezintă materie primă.

„Ca să faci bani, vinzi ceva este căutat la preț mic, chiar dacă apoi plătești prețul produsului finit de șapte-zece ori mai mare”, spune Marcelo Mihai, analist retail.

Astfel, producţia românească mai aduce doar 30 la sută din PIB, faţă de 50% în urmă cu 24 de ani. Iar fabricile cu tradiţie pot fi numărate pe degete.

Pe terenul fostei fabrici de ciocolată Poiana va fi construit un supermarket și un hotel. Fabrica a fost închisă după ce în 2009 toate liniile de producție au fost transferate la vecinii noștri bulgari.

„Era mai bine să fi lăsat fabrica. Tot ar mai fi lucrat poate mai bine de o mie de persoane”, spune o localnică.

Terenul este însă aşezat în centrul oraşului aşa că reprezintă o miză imobiliară importantă deoarece potentiali clienti sunt mai uşor de atras.

„Este un teren pretabil pentru afaceri mari. Preţul acstui teren poate să depăşească 500 de euro pe metru pătrat”, afirmă Adrian Pop, agent imobiliar.

În Bucureşti, fabrica Griviţa a reuşit ani la rând să asigure a şasea parte din producţia de bere la nivel naţional.

Din fosta fabrica de bere regală au rămas doar clădirile părăsite, cu geamurile sparte. Aici vor fi construite un hipermarket și o clădire de birouri.

La fel se întâmplă şi în cazul platformelor industriale înlocuite de magazine cu preţuri mici. De exemplu, în locul fabricii Electroaparataj din Pantelimon a fost deschis deja un hipermarket şi au început lucrările la un nou mall.

„S-au consumat produse ieftine multe, acesta va fi trendul în următorii doi ani. Suprafata de vânzare e la jumătate față de Polonia”, mai spune Marcelo Mihai, analist retail.

În zona de vest din Bucureşti, în urmă cu mai bine de 23 de ani lucrau peste 1.800 de salariaţi care produceau aparatură electrotehnică. Acum, locul muncitorilor a fost luat de românii care împing cărucioare pline ochi pentru că uzina s-a transformat în supermarket.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri