Fostul președinte al IICCMER critică instituția: Nu cred că există nicio fază de investigație a foștilor torționari. E vorba de amatorism și o lipsă de voință politică

Data publicării:
andrei muraru IICCMER andreimuraru.ro

 Andrei Muraru, consilier prezidențial și fost președinte al IICCMER. FOTO: andreimuraru.ro

În ianuarie 2014, Andrei Muraru încă era președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. El a vorbit atunci, la Digi24, despre un număr de 35 de torționari investigați de IICCMER.

Între timp, Alexandru Vișinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. El a contestat sențința. Ion Ficior este cel de-al doilea torţionar judecat pentru crime împotriva umanităţii.

Alte procese, însă, nu au început și nici nu au mai fost anunțate alte nume de presupuși torționari.

Andrei Muraru a vorbit în emisiunea 24 de minute, de la Digi24.ro, despre motivul pentru care nu s-a mai descoperit niciun torționar de când a părăsit funcția de președinte al IICCMER, în martie 2014.

S-a stopat procesul sau există în acest moment faza de investigație?”, a fost întrebat Muraru. Iar răspunsul său a fost: „E o întrebare potrivită, dar nu e adresantul potrivit. Nu cred că există nicio fază de investigație. Cred că e vorba de amatorism și o lipsă de voință politică”.

Andrei Muraru a demisionat din funcția de președinte al IICCMER în martie 2014. Acesta se alăturase în mai 2006 Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Între octombrie 2007 și februarie 2008 a fost șeful Serviciului Investigaţii Speciale din institut.

În prezent, președintele IICCMER este Radu Preda, teolog.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri