FOTO VIDEO. Harta haosului. Cum a arătat prima ninsoare adevărată din această iarnă

Data publicării:
jandarmi Cataloi (3)

Prima ninsoare adevărată din această iarnă a creat haos în multe zone din ţară. În 24 de ore de ninsoare s-au acumulat tone de zăpadă pe drumuri, iar mulţi şoferi plecaţi la drum în ciuda avertizărilor meteorologilor au rămas blocaţi în nămeţi.

Peste 12.000 de pompieri, polițiști și jandarmi au fost toată ziua pe teren cu mii de utilaje ca să-i scoată pe oameni de-acolo. Cele mai mari probleme au fost în sud-estul ţării, unde aproape 100 de maşini au stat blocate mai toată ziua în apropiere de Tulcea.

Oamenii au ajuns într-un final acasă, dar chiar şi la această oră mai sunt închise 4 drumuri naţionale din acelaşi judeţ.

Tot din cauza viscolului, un tren Inter Regio cu 50 de călători a rămas blocat între staţiile Cataloi şi Tulcea. Jumătate dintre pasageri au fost preluaţi, în urmă cu puţin timp, de o locomotivă care se va întoarce în cursul nopţii să preia şi ceilalţi călători.

jandarmi Cataloi (1)
jandarmi Cataloi (1)

GALERIE FOTO - WhatsApp

57.000 de gospodării din toată ţara sunt încă fără curent electric. Ministrul Energiei, Toma Petcu, dădea ceva mai devreme asigurări, la Digi24, că se fac toate eforturile pentru reconectarea populaţiei.

Toma Petcu: „La această oră stăm mult mai bine decât în perioada de vârf a viscolului, în special în Dobrogea, unde rafalele de vârf au ajuns la 140 km/h. La vârf am avut undeva în jur de 130.000 de deconectări. Important e că s-a intervenit în toate judeţele cu probleme. Dar spun în special de zona Dobrogea, că acolo au fost cele mai mari probleme.

Avem 57.000 de deconectaţi, din care 25.000 în judeţul Constanţa şi 22.000 în Tulcea. În total sunt 205 localităţi fără energie.

La Constanţa am avut un vârf de 60.000 de deconectaţi şi acum suntem la 27.000. La Tulcea, unde situaţia este cea mai critică, am evoluat de la 40.000 de consumatori decontectaţi până la 22.000.

Viteza vântului este un factor, dar nu este singurul. Avem o problemă şi pentru că este perioada de noapte şi intervenţiile sunt mai greoaie”.

Sulina, în întuneric

Printre localităţile rămase fără curent din cauza viscolului se numără oraşul Sulina, unde pana de electricitate a cuprins întreaga localitate. Asta în condiţiile în care în oraş nu există nici reţea de gaze, iar oamenii depind de curentul electric pentru a-şi încălzi locuinţele.

Un telespectator Digi 24 ne-a transmis că oamenii au sunat în repetate rânduri la furnizorul de energie şi de fiecare dată li se promitea o altă oră pentru revenirea situaţiei la normal.

Nici măcar secţia de Primiri Urgenţe a spitalului nu a avut electricitate.

Şi, ca să fie tacâmul complet, în jurul orei 18, s-a oprit şi alimentarea cu apă în tot oraşul.

Iulian Costache: „Începând de la ora 13 şi 30 de minute curentul electric nu mai este sub nicio formă în tot oraşul. Deci, practic a picat toată reţeaua.

Majoritatea surselor de încălzire mai ales la apartamente şi nu numai, nefiind reţea de gaze sunt pe curent electric. Evident că nu există căldură.

Şi reţeaua de apă a căzut Nici secţia UPU nu are nici măcar...ferească Dumnezeu de vreo urgenţă! Nu există niciun fel de curent nici acolo, nici apă. Practic suntem blocaţi, ca în Evul Mediu şI bineînţeles că nimeni nu ia niciun fel de atitudine”

Microbuz cu elevi, blocat în nămeţi

Probleme din cauza viscolului au fost şi în Iaşi. 50 de maşini au încercat să ajungă în comuna Voineşti, iar jumătate dintre ele au rămas împotmolite. Printre ele, un microbuz plin cu elevi de şcoală. Copiii, care trebuiau să ajungă acasă la 4 după-amiaza, au răbdat în frig până acum o oră şi jumătate.

„Nu a spus nimeni că s-a blocat. Am crezut că o să fie liber. Am vrut să intrăm în față și ne-a întors înapoi”, povesteşte şoferul microbuzului.

Unii oamenii şi-au pierdut răbdarea, au lăsat maşinile în zăpadă şi au plecat pe jos spre casă.

Romeo Olteanu, vicepeședinte CJ Iași: „Sunt probleme, dar nu sunt din cauza operatorului. Pe toate drumurile acţionează cele 34 de utilaje pe care le avem Problema e că viscolește și în zonele unde câmpul este un pic mai înalt decât șoseaua, se face curat şi în urma lui vine șă aduce câte un val de zăpadă și troienește Este exact expresia aia românească - munca în zadar”.

Abia după ora 22 viscolul s-a mai domolit iar maşinile au fost deblocate. Drumul judeţean 248 A a fost închis mai bine de 6 ore.

Accidente grele din cauza zăpezii

Furtuna a avut o asemenea putere încât a răsturnat camioane pe şosele, a rupt tabla de pe acoperişuri şi a smuls semne de circulaţie. Vântul a atins 120 de kilometri pe oră în Gorj. Şi nu a fost singura capcană pentru şoferi. Asfaltul alunecos a proiectat un TIR într-un bloc din judeţul Vrancea.

Un camion de mare tonaj a derapat pe şoseaua udă la Adjud, a intrat pe contrasens, apoi pe trotuar şi s-a oprit abia într-un bloc. Noroc rar, nu a întâlnit în cale niciun pieton şi nicio maşină. Proprietarul apartamentului lovit de TIR a crezut însă că rămâne fără casă.

Alt colos a fost pur şi simplu luat de vântul care sufla cu peste 80 de kilometri pe oră. TIR-ul cu remorcă s-a răsturnat pe podul de la Agigea în apropiere de Constanţa şi a blocat circulaţia mai mult de o oră.

Tot vântul extrem de violent a blocat circulaţia şi pe autostrada Bucureşti-Constanţa azi-dimineaţă: a suflat cu atâta forţă încât a smuls un container de pe un camion. Şansa şoferilor care veneau în urma camionului a fost că se ţineau la mare distanţă de TIR.

Viforul a adus pericolul şi în Gorj, pe drumul spre staţiunea Rânca.

Aici, vântul a bătut foarte puternic. La rafale, depăşea 120 de kilometri pe oră.

ambulanta blocata (1)
ambulanta blocata (1)

GALERIE FOTO: WhatsApp

Pe litoral, vântul a fost mai puternic şi decât acoperişurile din tablă. O clădire de la Eforie Sud are nevoie de reparaţii masive după furtuna de astăzi.

În portul Constanţa, oamenii abia dacă puteau sta în picioare. Vântul a dat emoţii chiar şi marinarilor de pe nave aflate în larg.

La malul mării, vântul este atât de puternic încât abia poţi să mergi. Porturile sunt închise, nicio navă nu intră şi nicio navă nu iese. Iar în larg, valurile depăşesc chiar şi cinci metri înălţime.

Pe şosele a fost şi mai rău. Un autobuz care ducea 20 de mineri la serviciu a derapat azi-dimineaţă şi s-a răsturnat pe un drum din Gorj. Poliţiştii spun că şoferul mergea cu viteză prea mare pe zăpadă.

Tot pe un drum plin cu zăpadă, un autoturism a intrat într-o maşină de pompieri la Iaşi. Militarii se grăbeau să stingă un incendiu, au trecut pe roşu într-o intersecţie, iar un şofer neatent nu a oprit la timp ca să le dea prioritate.

Ambulanţele au avut misiune aproape imposibilă în zona Moldovei răvăşită de viscol. Un bărbat care suferea de inimă a murit până să răzbată salvarea prin nămeţi. Asta în vreme ce o femeie care pierdea sânge a scăpat la limită: cinci ore a durat până să ajungă la spital. 230 de utilaje de la deszăpezire au fost trimise pe drumuri, dar chiar şi aşa medicii au ajuns foarte greu la pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri