FOTO. Viitură la Corbu | Primar: O maşină era urcată complet într-un copac

Data publicării:
IMG-20151013-WA0005


ACTUALIZARE 18.00. Nici la această oră nu s-a remediat situaţia la Corbu. Şoseaua care leagă localitatea de Năvodari este în continuare inundată.  


ACTUALIZARE 15.25. Situaţia este dificilă şi la această oră în judeţul Constanţa, pe şoseaua care leagă Năvodari de Corbu. Drumul este în continuare inundat după ce aseară a turnat cu găleata - în mai puţin de 10 ore cât în trei luni de toamnă. Viitura a luat pe sus maşinile care circulau si 20 de oameni au rămas blocaţi în autoturisme până la intervenţia pompierilor.


„A venit de pe câmp, cu pământ cu tot, şi s-a făcut un mâl de jumătate de metru şi nu se mai putea circula. Deja erau maşini prin șanț și nu ne-a mai dat voie să circulăm”, a spus un localnic.

Oamenii au sunat disperaţi la 112.

„Pompierii ne-au ajutat să ne întoarcă, să ne împingă pe partea cealaltă, dar a spălat de sub calea ferată pietrişul ăla şi e dezastru”, a spus alt bărbat din Corbu.

Oamenii care au lucrat până târziu la Rafinăria Petromidia nu au mai putut merge spre case. Unii dintre ei au mers la rude.

Autorităţile locale au luat decizia de a restricţiona accesul maşinilor mici pe drumul judeţean 226: „Este blocat drumul, este inundat, sunt autorităţile acolo. Nu vă putem lăsa, vă rog să întoarceţi!”

Din cauza viiturii de azi-noapte, mai mulți localnici din Corbu au fost evacuaţi din locuinţele lor şi şi-au petrecut noaptea într-un imobil pus la dispoziţie de primărie. De altfel, nici la această oră lucrurile nu stau mai bine. Ajutate de pompieri, autorităţile încearcă acum să scoată apa din mai multe case şi de pe drum.

IMG-20151013-WA0018
IMG-20151013-WA0018
„Încercăm să identificăm problemele. Sunt 30-40 de case inundate, vom vedea ce se întâmplă cu bunurile din case. Sunt câteva străzi cu aproximativ jumătate de metru de noroi, impracticabile. Pe drumul judeţean, pe o lungime de doi kilometri, zona estică era un fluviu dinspre est spre vest. Am intrat într-o casă să salvăm doi copilaşi şi o mamă. Era un metru 20 apa în casă, oamenii i-am scos pe geam”, a spus Marian Gălbinaşu, primarul comunei Corbu.

„Maşinile pluteau efectiv. Am intervenit în dimineaţa asta cu buldoexcavatorul pentru că o maşina era urcată complet într-un copac. Mai avem o maşină care este sub calea ferată suspendată. Practic, terasamentul a fost măturat de sub calea ferată. De 48 de ani nu îmi amintesc să fi fost aşa ceva în zonă”, a mai spus primarul localităţii.

El spune însă că a primit informare de cod portocaliu de vreme rea când deja apa era foarte mare în Corbu: „Am fost informaţi de cod portocaliu când deja eram sub ape. În cursul zilei de ieri ni se dădeau coduri de 25-30 de litri, cod galben. Aseară la, 20.00 – 21.00, când deja intram în case să scoatem copiii, a fost transformat în cod portocaliu".

Mulţi localnici şi-au abandonat casele şi au plecat la rude, în alte localităţi. „Am ajut 14 persoane cazate în centrul de tineret şi 10-20 de persoane care au plecat pe la rude, şi-au abandonat gospodăriile. Mai avem o persoană cu doi copii în centrul de tineret. Casele sunt inundate, cu două echipaje ISU încercăm să scoatem apa din ele”, a mai spus Marian Gălbinaşu.

Elena Badea, directoarea şcolii generale din Corbu, spune că cele şase cadre didactice din sat au mers astăzi la şcoală. Cum nu toţi copiii s-au prezentat la şcoală şi nici profesorii din alte localităţi nu au venit, astăzi nu se va preda, iar orele se vor recupera.

„La Corbu s-au prezentat copiii la şcoală. Nu toţi, au fost părinţi care nu şi-au trimis copiii la şcoală. Desfăşurăm ore cu ei. Au venit la şcoală 50 de copii, la ciclul primarÎn jurul şcolii nu sunt drumurile blocate. Înţeleg că nu se poate circula spre Năvodari”, a mai spus Elena Badea, directoarea şcolii generale din Corbu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri