Friptura de miel costă acum mai mult cu 30%. Motivul: Sacrificarea animalelor se face doar în abatoare

Data publicării:
miel

Anul acesta, plătim cu 30% mai mult pentru mielul de pe masa de Paşte. Motivul: sacrificarea mieilor se face de acum doar în abatoare, ceea ce va creşte implicit costurile, spun crescătorii de ovine.

Tot ei se plâng că, în unele zone, abatoarele sunt situate la mare distanţă de ferme. Un exemplu vine din Mehedinţi, unde există un singur abator pentru sacrificare, la peste 40 de km depărtare de Drobeta Turnu Severin.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Mehedinţi au trimis adrese către toate primăriile pentru ca acestea să ia la cunoştinţă noua legislaţie, dar şi o întâmpinare către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, prin care au obţinut o derogare de la norme. Astfel, anul acesta, în preajma Paştelui, s-ar putea acorda autorizaţii temporare pentru sacrificarea mieilor, la fel ca în anii trecuţi.

Legislaţia europeanăadoptată şi de România interzice ca animalele să mai fie tăiate în alte zone decât cele care respectă normele sanitar-veterinare. Conform noilor prevederi, orice crescător care vrea să vândă miei trebuie să aducă dovada că animalul a fost sacrificat într-un abator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri