Furtună cu aspect de tornadă pe litoral. În Mangalia, vântul a suflat aseară cu 100 de kilometri la oră

Data publicării:
punct de salvare saturn

Furtuna de azi-noapte de pe litoral a făcut ravagii în staţiunile Saturn, Venus, Neptun, Olimp şi Mangalia. Vântul foarte puternic a afectat restaurantele, hotelurile şi plajele. Pompierii au primit peste 100 de apeluri pentru a interveni.


În această perioadă, în zona ţării noastre a persistat o masă de aer foarte instabil şi destul de umed, în zona litorală şi nu numai, structura pe verticală a vântului a permis aceste mişcări pe verticală, drept urmare s-au format super-celulele, în termeni pe care îi cunoaştem ar fi nori cu extindere mare pe verticală. La baza acestora, cum a fost de exemplu cazul Mangaliei, chiar a apărut un vârtej, o tornadă care s-a format în zona Bulgariei şi a ajuns în cele din urmă şi la noi”, a spus Meda Georgescu, meteorolog Digi24.

Vântul a suflat aseară din toate direcţiile, iar rafalele au depăşit o sută de kilometri pe oră. Zeci de imagini cu furtuna şi cu urmările vremii extreme au fost surprinse şi postate pe internet. În imagini se văd acoperişuri de case smulse, copaci doborâţi la pământ, geamuri sparte şi drumuri de acces acoperite de ape. Meteorologii spun că, deşi mai rare, tornadele se pot produce şi în România. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri