Găinile de „aur” | Un exemplar costă 150 de euro, iar un ou - trei euro

Data publicării:
gaini

Iosif Barazsu a început să crească găini Orpington în urmă cu câţiva ani. Primele exemplare le-a cumpărat din întâmplare. „M-am dus în oraș ca să îmi cumpăr porumbei de la un târg și acolo am văzut rasa asta”, povestește el.

Bărbatul a început să se documenteze și să cerceteze piața. Așa a aflat că rasa Orpington este una de colecție, apărută în jurul anului 1850.

Au stat la baza formării raselor sau hibrizilor de carne care se folosesc la ora actuală în exploatare. Este mult căutată de colecționari”, spune Ioan Chereji, inginer zootehnist.

În gospodăria sătmăreanului sunt 75 de exemplare, de şapte culori: galben, porțelan, ciocolatiu, argintiu, auriu, lavandă și negru. De trei ani, de când participă la concursuri, Iosif a câștigat deja 75 de premii. La ultima competiţie, un cocoş de-al său a primit titlul de campion absolut.

„La expoziție se uită la următoarele aspecte: trebuie să aibă culoarea uniformă, trebuie să aibă creasta între patru și cinci zimți, culoarea ciocului, degetele de la picioare, unghii”, explică Iosif Barazsu.

Păsările din rasa Orpington ajung să cântărească şi șase kilograme. Ele, însă, nu au nevoie de hrană specială, ci de un tratament deosebit.

„Se îmbolnăvesc frecvent, așa. În fiecare lună se ivește ceva. Până ajung exemplare de expoziție... Sunt și mortalități multe. Eu tot timpul am în frigider vaccinuri”, mai spune Iosif Barazsu.

Un ou de găină Orpington se vinde cu prețuri cuprinse între doi și trei euro, iar un exemplar ajunge să coste chiar şi 150 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri