GALERIE FOTO. Dacian Cioloş, pledoarie pentru ridicarea vizelor în fața omologului canadian

Data publicării:
trudeau ciolos5

Justin Trudeau, premierul Canadei: „Îmi face o uriaşă plăcere să-l primesc pe premierul României, pentru a pune în evidenţă profunzimea prieteniei şi trăinicia relaţiilor dintre Canada şi România. Avem sute de mii de cetăţeni canadieni de origine română, iar contribuţia acestora la bunăstarea ţării noastre şi a comunităţilor în care trăiesc este deosebit de importantă”.

Dacian Cioloş, premierul României: „Vă mulţumesc pentru această oportunitate. Este prima vizită a unui premier român în Canada în ultimii ani, în contextul în care parteneriatul nostru este unul privilegiat. De altfel, există investiţii importante ale Canadei în România. Amintesc aici de cele două reactoare nucleare care au la bază tehnologie canadiană. Colaborăm, de asemenea, foarte bine şi în cadrul NATO şi mulţumesc încă o dată Canadei pentru susţinerea sistematică a României”.

trudeau ciolos - gov
trudeau ciolos - gov

Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi problema spinoasă a vizelor pentru cetăţenii români care vor să meargă în Canada. De altfel, Dacian Cioloş i-a înmânat premierului canadian o scrisoare semnată de el şi de prim-ministrul Bulgariei în care se atrage din nou atenţia asupra problemei vizelor.

Textul scrisorii reafirmă dorința de a întări parteneriatul și prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetățenii și companiile celor trei țări vor putea beneficia și supun atenției premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români și bulgari așa cum s-a specificat în Declarația ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, în 2014, precizează un comunicat al Guvernului.

„Am venit în Canada pe fondul unei relații privilegiate pe care o avem între România și Canada și a susținerii pe care România o acordă relației dintre Uniunea Europeană și Canada. Ca două țări prietene am convenit că trebuie sa arătam o dorință clară de soluționare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetățenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau și-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid și eficace în acest sens. Ministrul Tudorache a avut azi o primă întâlnire cu ministrul imigrației și vor rămâne în contact pentru a arăta succesul unei politici colaborative și deschise, după cum am concluzionat cu premierul Trudeau”, a declarat primul-ministru Dacian Cioloș.

Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei primului-ministru, a avut o întâlnire cu John McCallum, ministrul imigrației din Canada pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul Vizelor și pentru clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor pornind de la rezultatele preliminare ale concluziilor comisiei tehnice canadiene care a vizitat România săptămâna trecută, arată comunicatul Guvernului român.

„În toate discuțiile cu oficialii canadieni s-a evidențiat necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării şi ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA)”, subliniază comunicatul.

Presa a scris săptămânile trecute că România și Bulgaria ar fi gata să blocheze ratificarea acordului, dacă nu se rezolvă problema liberalizării vizelor.

Dintre statele membre UE, România şi Bulgaria sunt singurele faţă de care Canada menţine regimul de vize. România a renunţat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii canadieni, conformându-se reglementărilor în materie ale UE.

Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politică şi economică dintre UE şi Canada, aprofundată, este avut în vedere pentru sfârşitul lunii octombrie 2016.

Cioloș a cerut prezență militară canadiană

Premierul Justin Trudeau a mulțumit României pentru sprijinul consular acordat Canadei în Siria. De asemenea, cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregătirea Summit-ului NATO de la Varșovia.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, într-un interviu pentru presa canadiană, că a primit sprijin politic din partea omologului său, Justin Trudeau, pentru propunerea României de a găzdui o brigadă multinaţională a NATO. Potrivit unui articol din Toronto Star, cei doi şefi de guvern nu au discutat despre un număr precis de soldaţi, dar Dacian Cioloş a cerut şi prezenţa unor militari canadieni. „Sunt foarte fericit să discut asta şi să am un angajament politic din partea premierul Trudeau de a se angaja proactiv în acest proiect”, le-a declarat şeful executivului român jurnaliştilor de peste Ocean. Ideea unei brigăzi multinaţionale NATO în România a fost aprobată la întâlnirea ministerială de la Bruxelles de zilele trecute, care pregătește summitul NATO de la Varșovia. Efectivul unităţii este estimat la 3.000-5.000 de soldaţi, dar detaliile vor fi stabilite la summit.

Presa canadiană scrie că biroul premierului Trudeau nu a comentat deocamdată proprunerea României, iar oficialii din domeniul militar de la Ottawa au evitat să-și ia angajamente concrete, limitându-se doar la a spune că „studiază în mod activ opțiunile” pentru o contribuție canadiană la batalioanele destinate flancului estic. 

În cadrul vizitei, premierul Dacian Cioloș s-a mai întâlnit cu președinții Senatului, George J. Furey, și al Camerei Comunelor, Geoff Regan, precum și cu Guvernatorul General al Canadei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri