Gardul Ungariei lasă șomeri în trei țări

Data publicării:
gard ungaria 2 getty

În locul unde se întâlnesc graniţele României, Ungariei şi Serbiei ar fi trebuit construit un parc industrial frontalier. Însă proiectul ar putea să nu fie niciodată realizat din cauza gardului ridicat de autorităţile maghiare de-a lungul frontierei lor.

100 de hectare ar fi trebuit să aibă parcul industrial, iar studiul de fezabilitate, plătit de Uniunea Europeană, a fost făcut deja. Peste 100 de firme din cele trei ţări ar fi putut să-şi înceapă o afacere. Construcţia ar fi trebuit să înceapă în scurt timp, însă primarii din zonă se tem că acest lucru nu se va mai întâmpla.

„Acest gard este cea mai mare piedică în calea proiectului care s-a ridicat deja între Ungaria şi Serbia. Eu sper că va veni ziua când acest gard nu se va ridica totuşi şi între România şi Ungaria”, a spus Ioan Bohancău, primarul comunei Beba Veche.

Şi peste graniţă, în Ungaria, la Kubekhaza, există aceleaşi temeri. Mulţi localnici sperau să îşi găsească în sfârşit un loc de muncă.

„Ar fi fost foarte important ca oamenii să aibă de muncă. Aici sunt foarte mulţi oameni fără serviciu. Sunt mulţi care lucrează în administraţia locală”, spune un localnic.

„Acest proiect probabil ar fi adus mai mulţi localnici aici şi localitatea noastră s-ar fi dezvoltat mai departe”, spune altcineva.

„Cred că trebuie să renunţăm la el, ne-am otrăvit relaţiile, nu cred că se va mai realiza în atmosfera de acum”, a spus și Robert Molnar primarul comunei Kubekhaza.

Pe de altă parte, conducerea Consiliului Judeţean Timiş, unul dintre principalii beneficiari ai parcului, spune că proiectul a fost deja blocat pentru că autorităţile maghiare nu au respectat înţelegerea.

„Partea maghiară - care au fost de fapt și inițiatorii acestui proiect - și-au asumat ei să realizeze din punct de vedere al utilităților. Atât timp cât partea maghiară nu își face temele, nu putem să mergem mai departe pentru a obține finanțarea. Gardul este o problemă de perioadă foarte scurtă. Dar sunt ferm convins că, în momentul în care lucrurile vor reveni la normal, va dispărea și acel gard și proiectul va putea fi finalizat”, a spus Călin Dobra, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Gardul pe care Ungaria vrea să-l construiască la graniţa cu România ar putea opri şi alte proiecte.

„Un alt proiect pe care l-am văzut fezabil până acum, proiectat din fondurile comunei Kubekhaza, este un drum de 1,6 kilometri, construit împreună cu Beba Veche. Avem toate aprobările de construcţie, guvernul ungar l-a aprobat de asemenea, la fel şi autorităţile române. Dar mă tem că, din cauza atmosferei de acum, care afectează şi Ungaria, nu vreau să spun că o cauzează, mă tem că şi acest proiect va eşua”, a mai spus primarul comunei Kubekhaza.

Armata maghiară a făcut deja măsurători la graniţa cu România pentru a construi un gard în continuarea celui de la frontiera cu Serbia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri